Ruské úřady schválně zpomalují YouTube, přiznal ruský poslanec

Ruské úřady schválně zpomalují server YouTube v Rusku, připustil poslanec Alexandr Chinštejn, který ve Státní dumě, dolní komoře ruského parlamentu, vede výbor pro informační politiku. Až dosud ruské úřady takové opatření popíraly, připomněl server BBC News. Podle zákonodárce jde o „vynucený krok“, který nemá potrestat ruské uživatele, ale server, který „se stále domnívá, že může beztrestně ignorovat a porušovat naše zákony“.

Moskva po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu přijala zákony, které mají umlčet veškerou kritiku a odpor proti válce. YouTube dosud zůstává jednou z mála nezablokovaných platforem, na které publikují či vysílají i opoziční politici a blogeři.

Chinštejn na sociální síti napsal, že do konce týdne se rychlost stahování YouTube na stolních počítačích může snížit o 40 procent a ke konci příštího týdne dokonce o 70 procent. Zpomalení se zatím nedotkne mobilních zařízení, tvrdil poslanec.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dříve tento měsíc ujišťoval, že úřady neplánují omezit přístup k YouTube, a Rostelekom tvrdil, že rychlost stahování může klesat kvůli problémům technického zařízení, které patří společnosti Google a které se po odchodu Google z Ruska neobnovovalo. Chinštejnovo vyjádření tak podle BBC představuje první přiznání ruských představitelů, že server v Rusku schválně zpomalují.

Chinštejn napsal, že další osud YouTube v Rusku závisí výlučně na společnosti samé: pokud nezmění svou politiku a nezačne dodržovat ruské zákony, „nic dobrého ji zde nečeká“, varoval a dodal, že v Rusku existují alternativní platformy.

Ve skutečnosti ale přes veškeré snahy ruských úřadů od roku 2022 nabídnout vlastní alternativy k YouTube žádný ruský server nezískal výraznější popularitu. Naopak počet sledujících YouTube v Rusku roste, poznamenala BBC na svém ruskojazyčném webu.

ČTK

  Podle Nehammera byl rozhovor s Putinem otevřený a tvrdý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com