Požár v Záporožské jaderné elektrárně se podařilo uhasit

Požár, který v neděli propukl v jedné z chladících věží Ruskem obsazené Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny, se podařilo uhasit. Na Telegramu to uvedl představitel ruských okupačních úřadů Záporožské oblasti Vladimir Rogov.

Rogov v pondělí po půlnoci napsal, že plameny se podařilo „zcela uhasit“. Z útoku na zařízení opět obvinil ukrajinské ozbrojené síly.

Ruská strana tvrdí, že požár způsobil útok ukrajinského dronu. Kyjev naopak podle ruskojazyčného serveru BBC z ohně v jednom z největších jaderných zařízení v Evropě viní ruskou armádou. Obě strany dříve uvedly, že radiace je i přes požár v normě.

Od doby, kdy ruské síly krátce po vpádu na Ukrajinu v roce 2022 elektrárnu obsadily, panují obavy ohledně bezpečnosti v areálu. Elektrárna se nachází v podstatě na frontové linii a Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem obviňovaly z jejího ostřelování.

Přestože je šest reaktorů odstaveno, zařízení stále potřebuje energii a kvalifikovaný personál pro provoz klíčových systémů, které například zajišťují chlazení reaktorů.

CT24

  Německá opozice dále tlačí na Scholzovu vládu, aby zrychlila deportace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com