Ukrajinci v Kurské oblasti postoupili a zajali ruské vojáky, řekl Syrskyj

Ukrajinské jednotky v ruské Kurské oblasti dál postupují, od začátku dnešního dne o kilometr až dva v různých směrech, dnes také zajaly stovku ruských vojáků, sdělil velitel ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Syrskyj prezidentovi Volodymyru Zelenskému, který na sociální síti zveřejnil video z porady s generálem. Ten rovněž uvedl, že ukrajinské síly plně ovládly okresní město Sudža.

Ukrajinský generální štáb ohlásil, že v noci ukrajinské jednotky v Kurské oblasti sestřelily protiletadlovou raketou ruský bombardér Su-34.

Zelenskyj současně naléhal na posílení jednotek, které brání města Pokrovsk a Toreck v Doněcké oblasti na východě země. Na ně je zaměřen hlavní nápor útoků ruských vojsk, které postupují na východě Ukrajiny.

Ukrajinský útok v Kurské oblasti, zahájený 6. srpna, přiměl ruské velení, aby sem přesunulo část sil z jiných úseků ukrajinského bojiště, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na americké představitele. Moskva do Kurské oblasti podle šéfa litevské diplomacie přesouvá také své jednotky ze své nejzápadnější enklávy na pobřeží Baltu, Kaliningradské oblasti.

Zajatí ruští vojáci i prováleční blogeři obviňují ze ztráty území v Kurské oblasti generála Alexandra Lapina, který je v současnosti velitelem severního uskupení ruských invazních sil, napsal server The Moscow Times, zakázaný ruskými úřady. Připomněl, že Ukrajinci podle generála Syrského dobyli tisíc kilometrů čtverečních ruského území, a to bez většího odporu ruských sil. Ale Lapin podle serveru proslul i debaklem ruské obrany při úspěšné ukrajinské protiofenzívě v roce 2022 v Charkovské oblasti, kde Ukrajinci pronikli ruskými liniemi do hloubky desítek kilometrů a osvobodili okolo 3000 kilometrů čtverečních svého území. Lapina pak Moskva zbavila velení uskupení Střed a také vyhlásila částečnou mobilizaci k zacelení svých ztrát na Ukrajině.

Ukrajina plánuje humanitární koridory pro evakuaci civilistů z Kurské oblasti

Ukrajinská armáda plánuje v ruské Kurské oblasti otevřít humanitární koridory pro evakuaci civilistů, a to jak do Ruska, tak na Ukrajinu. Oznámila to dnes místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že s dalšími ukrajinskými činiteli jednal o humanitární pomoci a možném vytvoření vojenských správních úřadů v obsazených částech ruského regionu.

  Vztahy s Ruskem jsou na bodě mrazu, řekl Babiš. Summit EU bude řešit i migraci

„Porada o situaci v Kurské oblasti. Projednali jsme klíčové otázky. Bezpečnost, humanitární pomoc, v případě nezbytnosti vytvoření (kanceláří) vojenských velitelství,“ napsal na platformě Telegram Zelenskyj, který zároveň ujišťoval, že ukrajinská armáda přísně dodržuje mezinárodní úmluvy a humanitární právo.

Jednání se podle serveru RBK-Ukrajina účastnil mimo jiné premiér Denys Šmyhal, ministr vnitra Ihor Klymenko, ombudsman Dmytro Lubinec nebo vicepremiérka a ministryně pro reintegraci Ruskem okupovaných ukrajinských území Vereščuková.

Ta na platformě Telegram napsala, že ukrajinská armáda vytváří v Kurské oblasti, která sousedí s ukrajinskou Sumskou oblastí, bezpečnostní zónu, aby tak ochránila před ruskými útoky ukrajinské příhraniční regiony. Kyjev už dříve uvedl, že Sumská oblast jen od června zaznamenala téměř 2100 ostřelování a vzdušných úderů z ruské strany. Ukrajinci podle Zelenského obsadili zejména okresy, ze kterých Rusové na region útočili.

„Ve stanové zóně jsou ruští civilisté. Jsou pod ochranou mezinárodního humanitárního práva, které Ukrajina plně dodržuje,“ napsala místopředsedkyně ukrajinské vlády. Ukrajinská armáda podle ní plánuje humanitární pomoc civilistům, otevření humanitárních koridorů, kterými by mohli odejít na Moskvou kontrolované ruské území nebo na Ukrajinu, a přislíbila, že do vymezené zóny budou mít přístup mezinárodní humanitární organizace.

Úřadující gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov v pondělí na poradě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem připustil, že osud asi 2000 obyvatel obsazených obcí je neznámý. Desítky tisíc dalších obyvatel regionu Rusové evakuovali.

Ukrajinské jednotky před více než týdnem překvapivě vpadly do Kurské oblasti a ruským silám se je dosud nepodařilo vytlačit. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí v úterý uvedl, že Ukrajina nemá zájem o okupaci ruského území, ale smyslem operace je ochrana Ukrajinců. „Je třeba zdůraznit, že operace… pomáhá frontové linii, protože nedovoluje Rusku převelet další jednotky do Doněcké oblasti, komplikuje jeho vojenskou logistiku,“ doplnil mluvčí diplomacie Heorhij Tychyj.

  Ruský novinář čelí stíhání za snímky zničené porodnice v Mariupolu

Ukrajina se už přes 900 dní brání rozsáhlé ruské agresi. Ukrajinci ruský vpád na své území zčásti odrazili a některá svá území dobyli zpět. Rusové ale části ukrajinských regionů na východě a jihu země nadále okupují a boje pokračují. Na východě Ukrajiny v poslední době ruská invazní vojska pomalu, ale setrvale postupují. Agentura Reuters v úterý poznamenala, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by ruský tlak na východě Ukrajiny polevil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com