V Pásmu Gazy zemřelo kvůli válce s Izraelem už přes 40.000 lidí, tvrdí Hamás

V Pásmu Gazy zemřelo od loňského října kvůli válce mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás už přes 40.000 lidí. Uvedly to dnes podle agentury AFP úřady pod kontrolou Hamásu. Za posledních 24 hodin bylo zabito nejméně 40 lidí. Přes 92.000 lidí utrpělo zranění. Konfliktu vypukl po teroristickém útoku hnutí Hamás na izraelské území 7. října, při němž podle izraelských úřadů zahynulo na 1200 lidí. V Dauhá dnes začaly rozhovory, jejichž cílem je dosáhnout příměří v Gaze a dohody o propuštění rukojmích, řekl agentuře Reuters jeden z představitelů informovaných o tomto jednání.

Válka podle ministerstva zdravotnictví v Gaze ovládaného Hamásem z domovů vyhnala přes 85 procent obyvatel Pásma Gazy. V úzkém pobřežním pásmu, které bylo z velké části zničeno, přežívají ve velmi těžkých podmínkách, které opakovaně a tvrdě kritizují mezinárodní organizace.

Oznámení o počtu obětí přišlo ve chvíli, kdy mezinárodní zprostředkovatelé zahájili nové kolo rozhovorů, jejichž cílem je zastavit válku a zajistit propuštění desítek izraelských rukojmích. Možná dohoda je podle agentury AP považována za největší naději na odvrácení ještě většího regionálního konfliktu. Washington dnes podle AFP uvedl, že začátek rozhovorů byl slibný.

Po nedávném atentátu na vůdce Hamásu Ismáíla Haníju v Íránu a vojenského velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh Fuáda Šukra v Bejrútu se zvýšilo riziko rozšíření války. Obě události vyvolaly hrozby odvety vůči Izraeli, který se přihlásil pouze k úderu na Šukra, je mu ale připisována i smrt Haníji. Francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné dnes při návštěvě Libanonu řekl, že doufá, že tato země nebude situaci eskalovat.

Hamás již avizoval, že se nového kola rozhovorů o příměří nezúčastní. Jeden z představitelů obeznámených s jednáním nicméně Reuters řekl, že zprostředkovatelé očekávají, že budou s Hamásem konzultovat výsledky jednání bezprostředně po jeho ukončení.

  Zatím se nepodařilo vyřešit všechny otázky okolo ukrajinského obilí, řekl Putin

Palestinští ozbrojenci při útoku ze 7. října také odvlekli zhruba 250 osob na území Pásma Gazy. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina z nich polovina výměnou za palestinské vězně. V zajetí zůstává zhruba 120 rukojmích, není ale jasné, kolik jich je stále naživu.

Podle izraelské armády od 7. října zemřelo na 690 vojáků a 4300 jich bylo zraněno. Část příslušníků armády utrpěla zranění či byla zabita při útoku Hamásu, na pozemní ofenzivu v Gaze připadá 330 zabitých vojáků a 2206 zraněných příslušníků armády.

Ozbrojené křídlo Hamásu v pondělí oznámilo, že jeho členové při dvou incidentech zabili jednoho rukojmího a zranili dvě ženy rovněž unesené loni v říjnu do Pásmu Gazy. Mluvčí Hamásu dnes uvedl, že strážce, který muže zabil, tak učinil „z pomsty“, jelikož se právě dozvěděl, že jeho dvě děti byly zabity při izraelském úderu. „Incident nereprezentuje naši etiku a pokyny našeho náboženství při zacházení se zajatci. Tyto pokyny posílíme,“ dodal.

Izraelská armáda na žádost o komentář okamžitě nereagovala. V pondělí, po prvním oznámení Hamásu o incidentu, izraelská armáda uvedla, že zprávu skupiny nemůže okamžitě potvrdit ani vyvrátit.

Načasování odhalení Hamásu by mohlo být pokusem o zvýšení tlaku na Izrael před jednáním o příměří v Dauhá, poznamenal Reuters.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com