Pavel zahájil školní rok v Kladně na ZŠ Zd.Petříka, prvňáčkům předal šerpy

Prezident Petr Pavel dnes zahájil školní rok v kladenské Základní škole Zdeňka Petříka, na školním dvoře předal šerpy žákům dvou prvních tříd. Pavel chodil v Kladně do dvou jiných základních škol. Dětem řekl, že se rozhodně není čeho bát a popřál jim radost z poznávání.

Školu přirovnal ke starému zámku či hradu se spoustou dveří, za kterými může být poklad. „Je tam poklad poznávat něco nového,“ řekl Pavel o škole. Dodal, že vzdělání pomáhá k tomu, aby byl svět co nejlepší.

Škola stojí na pozemku na místě bývalého dolu Amálie. Pro obyvatele Kladna je známá jako „Stará Amálka“. Nese jméno po lidickém učiteli a kladenském rodákovi Zdeňku Petříkovi, kterého nacisté zastřelili s ostatními muži v Lidicích v roce 1942. Jeho ročního syna Zdeňka usmrtili plynem v Chelmnu, jeho manželka se do Lidic vrátila z koncentračního tábora Ravensbrück.

Manželka prezidenta Eva Pavlová dnes zahájila nový školní rok v Hanušovicích na Šumpersku. Představila též kampaň začátek školního roku – Jsme v tom společně, která vznikla ve spolupráci s potravinovou, oděvní, nábytkovou bankou a neziskovými organizacemi. Podrobné informace jsou na webu nadačního fondu Pavlové a lidé také mohou využít aplikaci FandiMat, která umožňuje anonymně požádat o materiální pomoc.

Loni, poprvé v prezidentské funkci, Pavel zahajoval školní rok v Bukovanech na Sokolovsku a také v Základní a mateřské škole Regionu Karlovarský venkov. Návštěvou škol v tomto regionu chtěl podle svého vyjádření dát najevo, že region není zapomenutý a že na problémy, které má, prezident se svým týmem pamatuje a zabývá se jimi.

Letní prázdniny skončily, začíná nový školní rok

Na základních a středních školách začíná nový školní rok. Do lavic v něm podle odhadů ministerstva usedne asi 117.900 prvňáčků. Počet žáků v základních školách se podle odhadů ministerstva oproti loňsku sníží, žáků středních škol v denní formě vzdělávání naopak přibude. Na některých školách přivítají děti vedle učitelů jako každý rok i politici.

  Žádost o blokaci dezinformačních webů nebyla nezákonná

Premiér Petr Fiala (ODS) se společně s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) a ministrem životního prostřední Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) zúčastní slavnostního otevření přírodovědného gymnázia v Brně. Bek navštíví první školní den i další školy na Brněnsku. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zahájí nový školní rok v ZŠ Hornoměcholupská.

Na základních školách by se mělo ve školním roce 2024/2025 vzdělávat asi 998.000 žáků, tedy asi o 2300 méně než v uplynulém školním roce, odhaduje ministerstvo školství. Na středních školách by se mělo v novém školním roce podle odhadů resortu vzdělávat v denní formě studia v oborech středního vzdělání, středního vzdělání s výučním listem a středního vzdělání s maturitou asi 475.900 žáků, To je podle resortu asi o 17.800 více než v předchozím školním roce. Odhady nezahrnují obory zkráceného a nástavbového studia.

Žáci některých škol budou mít prodloužené prázdniny. K 30. srpnu evidovalo ministerstvo školství 15 žádostí o pozdější začátek školního roku u základních škol a dvě u středních škol. Žádosti se podle ministerstva týkají především důvodů, které znemožňují výuku v prostorách škol kvůli rekonstrukcím. Podle statistik úřadu bylo v minulém školním roce v Česku téměř 4300 základních a asi 1300 středních škol.

Dvě třetiny dětí v Česku chodí do školy rády, zhruba třetinu dětí ale škola nebaví, vyplývá z nedávného průzkumu Českého výboru pro UNICEF na téma Děti a škola, který zpracovala agentura STEM/MARK. Škola a výsledky, které v ní děti mají, ovlivňují to, jak jsou šťastné, ukázal průzkum, který mapuje názory, postoje a očekávání dětí. Zúčastnilo se ho asi 400 dětí ve věku devět až 17 let. Podle průzkumu společnosti NMS Market Research se 58 procent dětí do školy netěší. Hlavními důvody jsou návrat k učení, nuda a ranní vstávání. Přesto i podle tohoto průzkumu, kterého se zúčastnilo 725 dětí ve věku 12 až 18 let, má dvě třetiny žáků svou školu rádo.

  Na pražské bezpečnostní konferenci promluvili Clinton, Pavel či Fiala

V prvních školních dnech strážníci zvyšují dohled nad přechody pro chodce u školských zařízení.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com