ČR v souvislosti s Izraelem nehrozí bezprostřední nebezpečí, řekl Fiala

České republice nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí v souvislosti s děním v Izraeli a nezvýšilo se riziko teroristického útoku. Na tiskové konferenci po dnešním jednání Bezpečnostní rady státu to řekl premiér Petr Fiala(ODS). Nemáme poznatky, že by se zvýšilo riziko útoků proti cílům v ČR, konstatoval. Stát nicméně přistoupil k sadě opatření, která chrání rizikové objekty a akce. Všechny složky dělají vše pro preventivní ochranu, dodal. Později uvedl, že v případě prodlužování konfliktu je třeba počítat s jeho dopady například na ceny energií či růst nelegální migrace. Stát proto musí pracovat i s ještě horšími scénáři a být na ně připraven.

Účastníci dnešního jednání ve Strakově akademii probírali i otázku přístupu k propalestinským demonstracím. Policejní prezident Martin Vondrášek připomenul, že v Česku existuje právo pokojně se shromažďovat. Organizátoři akcí však mají povinnost je nahlašovat příslušným správním úřadům a ty na místě rozhodují, zda jsou důvody je případně rozpustit. Na místě má policie nicméně vždy specialisty na extremismus, kteří jsou připraveni reagovat v případě, že by cokoli vybočilo z linií daných českým právním řádem, uvedl Vondrášek. Zmínil i dlouhodobou spolupráci s bezpečnostními analytiky.

Rada je stálým pracovním orgánem vlády pro problematiku bezpečnosti, tvoří ji premiér a další členové vlády podle rozhodnutí kabinetu. Schází se obvykle po dvou až třech měsících, tentokrát se zasedání uskutečnilo zhruba měsíc po posledním termínu. Vedle dopadů situace v Izraeli se dnes rada zabývala nelegální migrací.

Izrael aktuálně útočí v Pásmu Gazy poté, co ozbrojenci hnutí Hamás 7. října vypálili tisíce raket na Izrael, pronikli na jeho území, zavraždili stovky civilistů a dalších téměř 200 vzali do Gazy jako rukojmí. Při odvetném izraelském bombardování Pásma Gazy zemřelo 3300 lidí, uvedla palestinská ministryně zdravotnictví Maj Kajlová.

  Petříček: Severní Makedonie má podporu ČR při snaze vstoupit do EU

S protesty se v posledních dnech potýká Německo, zvýšená bezpečnostní opatření kvůli incidentům na svém území zavedly i Belgie a Francie. Protesty v Německu vypukly po úterním výbuchu v nemocnici v Pásmu Gazy, kde podle palestinských úřadů ovládaných radikálním hnutím Hamás zemřely stovky lidí. Zatímco Hamás připisuje odpovědnost izraelskému bombardování, Izrael tvrdí, že nemocnici zasáhla palestinská raketa. V Belgii zvýšená opatření reagovala na zastřelení dvou švédských fotbalových fanoušků Tunisanem, který se hlásil k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Ve Francii je kvůli ubodání učitele vyšetřovaný dvacetiletý mladík, který se též přihlásil IS.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com