Petříček: Severní Makedonie má podporu ČR při snaze vstoupit do EU

idnes.cz

Severní Makedonie může nadále počítat s podporou České republiky při snaze stát se členem Evropské unie. Na dnešní tiskové konferenci po jednání s ministrem zahraničí Severní Makedonie Bujarem Osmanim to řekl šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Bulharsko v listopadu prakticky zablokovalo začátek jednání.

„Dnes jsme intenzivně hovořili o dalším postupu. V prosinci bohužel Rada pro všeobecné záležitosti neodsouhlasila rámec pro jednání a uskutečnění mezivládní konference. Nedošlo k tomu kvůli výhradám jednoho členského státu Evropské unie. Česká republika tohoto nedostatečného posunu lituje,“ řekl Petříček. Česko podle něj bude nadále podporovat co nejrychlejší praktické zahájení přístupových jednání, aby pomohlo makedonské vládě urychlit také zavádění potřebných reforem.

Bulharsko v polovině listopadu odmítlo schválit návrh rámce vstupních rozhovorů se Severní Makedonií, čímž prakticky zablokovalo začátek jednání o vstupu svého balkánského souseda do Evropské unie, uvedla tehdy agentura Reuters. Bulharská ministryně zahraničí Ekaterina Zacharievová odůvodnila rozhodnutí mimo jiné neshodami se Severní Makedonií v oblasti jazyka a dějin.

Podle severomakedonské vlády jedná Bulharsko v rozporu s Dohodou o přátelství z roku 2017. V článku, na nějž se Severní Makedonie odvolává, se obě strany zavázaly, že budou spolupracovat na budoucím vstupu země do EU.

„V tuto chvíli stále probíhají intenzivní jednání v rámci Evropské unie o tom, jak se pokusit do konce roku dosáhnout uvolnění ve vztahu k zahájení mezivládní konference se Severní Makedonií. Tento týden ještě prostor pro dosažení kompromisu je,“ řekl Petříček. Česko podle něj podporuje německé předsednictví ve snaze dosáhnout kompromisu i proto, aby Evropská unie zůstala důvěryhodným partnerem pro státy, které zavádějí reformy a plní svůj úkol.

Pokud se nepodaří dosáhnout řešení problému do konce roku, kdy skončí německé předsednictví v Radě EU, věc budou řešit Portugalsko a Slovinsko, tedy následující předsednické země.

  Nový dopad Vrbětic: Rusko asi nebude partnerem jednoho z největších veletrhů

Osmani poděkoval České republice za podporu. Ubezpečil Petříčka, že země dělá všechny určené kroky potřebné pro vstup do Evropské unie. S pomocí ČR chce Severní Makedonie pokračovat v reformních snahách, především co se týče soudnictví, práva či boje s korupcí, řekl.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com