Ukrajina bude americké střely ATACMS dostávat pravidelně, uvedl ministr Kuleba

Ukrajina bude americké rakety dlouhého doletu ATACMS dostávat pravidelně a ve větším množství, uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Informovala o tom agentura Ukrinform. Kyjev jich zatím od USA dostal podle deníku The New York Times asi 20, jejich použití poprvé Ukrajina potvrdila v úterý. Ve středu dodávky raket ATACMS kritizoval ruský prezident Vladimir Putin.

Šéf ukrajinské diplomacie uvedl, že intenzivnější dodávky dojednali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho americký protějšek Joe Biden během osobního setkání ve Washingtonu na konci září. „Děkujeme Spojeným státům za dodržování dohod a posílení naší palebné síly,“ dodal Kuleba.

Rakety ATACMS jsou v nejnovější verzi s to překonat vzdálenost až 300 kilometrů. Ukrajinské síly uvedly, že tyto rakety použily v noci na úterý k útoku na letiště v Ruskem okupovaných městech Berďansk a Luhansk, kde zničily několik vrtulníků a kusů techniky. Nasazení amerických raket poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak označil za začátek nové kapitoly války, ve které pro ruská vojska nebude žádné místo za mezinárodně uznanými hranicemi Ukrajiny bezpečné.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve středu ve své analýze uvedl, že dodávky střel ATACMS mohou ovlivnit situaci na bojišti ve prospěch Ukrajiny. Kyjevu umožňují zasahovat letiště či sklady munice ve značné vzdálenosti od frontových linií a nutí ruskou armádu přizpůsobit se, uvedl ISW. Putin označil dodávku raket ATACMS na Ukrajinu za chybu, situaci na frontě ale tyto střely podle něj výrazně nezmění.

ČTK

  Polsko soudně zpochybnilo nadřazenost práva EU. Komise plánuje unijní právo hájit všemi prostředky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com