Tři ukrajinští ministři nabídli demise, o odvolání má brzy jednat parlament

Ukrajinští ministři strategického průmyslu, spravedlnosti a ochrany životního prostředí dnes nabídli své demise, oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk. Ministr strategického průmyslu Oleksandr Kamyšin má na starosti zbrojní výrobu v zemi, která se déle než dva a půl roku brání ruské invazi, poznamenala agentura Reuters. Kamyšin uvedl, že i po odstoupení by chtěl působit v obranném sektoru, i když v jiné roli.

Spolu s Kamyšinem nabídli své odstoupení ministr spravedlnosti Denys Maljuska a ministr životního prostředí Ruslan Strilec a také šéf fondu státního majetku Vitalij Koval, kterého parlament do této funkce schválil loni v listopadu.

Na Ukrajině odvolání členů vlády schvaluje parlament. Podle jeho předsedy by zákonodárci měli o demisích jednat na jednom z nejbližších zasedání sněmovny.

Poslanec Jaroslav Železňak podle agentury Interfax-Ukrajina uvedl, že parlament by mohl rotaci kádrů ve vládě posoudit za dva dny. V ohrožení jsou podle poslancova vyjádření na tiskové konferenci také ministři zahraničí a reintegrace okupovaných území. O možných nástupcích se podle zákonodárce ještě jedná. Připomněl také, že během války nelze podle zákonů vyměnit všechny členy vlády.

ČTK

  Desítky lidí v Praze demonstrovaly proti Rusku a bombardování Ukrajiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com