Rusko tvrdí, že obsadilo v Charkovské oblasti pět vesnic u hranic

Rusko podle svého ministerstva obrany v ukrajinské Charkovské oblasti obsadilo pět příhraničních vesnic. Moskva také tvrdí, že Ukrajina za posledních 24 hodin v bojích v různých částech země ztratila stovky vojáků. Uvedly to agentury Reuters a TASS. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj večer uvedl, že vojska jeho země svádí tvrdé boje o sedm vesnic v pohraničí u Charkova. Rusko se nyní v Charkovské oblasti snaží prolomit ukrajinskou obranu. Ukrajina se dnes přihlásila k útoku bezpilotními letouny na ropný závod v ruském Volgogradu, rafinérie je podle serveru Ukrajinska pravda silně poškozena. Ruské ostřelování Charkovské oblasti si za uplynulý den vyžádalo tři životy a jednoho zraněného. Na 30 obcí a osad se stalo terčem útoků, uvedl podle agentury Ukrinform na telegramu šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Při zásahu restaurace v Ruskem okupovaném Doněcku na východě Ukrajiny zahynuli tři civilisté a osm jich bylo zraněno, uvedly proruské úřady.

Ruské ministerstvo obrany dále uvedlo, že obsadilo i jednu vesnici na východě Doněcké oblasti. Tyto informace se nedají nezávisle ověřit.

Reuters už v pátek napsal, že ruská ofenziva u Charkova otevřela na Ukrajině novou frontu a že ruské síly při své operaci dosáhly omezených úspěchů. Zelenskyj tvrdí, že ukrajinské jednotky byly na ruský pozemní útok připravené. Do oblasti ale Kyjev vysílá další vojáky.

Moskva podle TASS také uvedla, že za 24 hodin ukrajinské ztráty činily nejméně 330 vojáků. Ruská protivzdušná obrana podle ní sestřelila 46 bezpilotních letounů. Ani tyto údaje není možné ověřit.

Zelenskyj ve večerním videu uvedl, že vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj ho informoval o vývoji na bojišti dnes ráno a pak znova večer. Zejména boje u obce Pokrovsk v Doněcké oblasti jsou podle Zelenského „velmi obtížné“. Denně tam dojde zhruba ke 30 střetům mezi ukrajinskými a ruskými silami, píše server Ukrajinska pravda.

  Humanitární krize v Pásmu Gazy se stále zhoršuje, popisují nevládní organizace

Z okolí Charkova se kvůli ruské ofenzivě během pátku a dneška evakuovaly stovky lidí. Starosta Charkova Ihor Terechov večer na Telegramu napsal, že ve městě jsou slyšet exploze. Ukrajinské letectvo varovalo před možným útokem balistickými raketami, intenzivnímu ostřelování čelí celá Charkovská oblast. Šéf oblasti Oleh Syněhubov informoval o dvou zabitých a dvou zraněných civilistech v důsledku ruského ostřelování.

Bezpilotní letouny ukrajinské rozvědky v noci na dnešek zaútočily na rafinerii z koncernu Lukoil ve Volgogradu, kde byly poškozeny dvě jednotky, řekl serveru zdroj z armády. Zasažený závod je největším výrobcem ropných produktů v Jižním federálním okruhu Ruska, dodává Ukrajinska pravda. Kyjev ohlásil také sestřelení ruského letadla Su-25 poblíž bojové linie u Avdijivky.

Ruské ministerstvo obrany informovalo o práci systémů protivzdušné obrany v okolí Volgogradu. Ve Volgogradské a Kurské oblasti bylo dnes podle stejného zdroje sestřeleno sedm bezpilotních letounů. Kolik jich ale sestřeleno nebylo a zasáhlo cíl, to ruská strana neuvádí.

Ruské ostřelování Charkovské oblasti si za uplynulý den vyžádalo tři životy

Ruské ostřelování Charkovské oblasti si za uplynulý den vyžádalo tři životy a několik zraněných. Na 30 obcí a osad se stalo terčem útoků, uvedl podle agentury Ukrinform na telegramu šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Rusko se nyní v Charkovské oblasti snaží prolomit ukrajinskou obranu. V ruské Belgorodské oblasti zase podle agentury Reuters po útoku ukrajinského dronu zemřel jeden člověk a další utrpěl zranění. Jednu oběť hlásí agentura TASS také z Kurské oblasti.

Mezi zraněnými na Ukrajině jsou podle úřadů i jedenáctileté dítě a také dvojice policistů, kterým zranění způsobil výbuch miny.

Za posledních 24 hodin podle Syněhubova ukrajinské síly jen na frontovém sektoru u města Kupjansk v Charkovské oblasti odrazily 13 útoků, ve Slobožanském sektoru dalších devět. Kvůli bojům bylo z oblasti podle úřadů citovaných agenturou AFP evakuováno přes 1700 lidí.

  Ukrajina může podle Berlína používat německé zbraně proti cílům v Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek večer ve svém pravidelném hlášení řekl, že Kyjev vyšle k obraně Charkovské oblasti více vojáků. Už předtím uvedl, že na ruský pozemní útok v oblasti byly ukrajinské jednotky připravené. Agentura Reuters však napsala, že se na Ukrajině otevřela nová fronta a že ruské síly při své operaci dosáhly úspěchů, byť omezených.

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo o tom, že nad Belgorodskou, Kurskou a Volgogradskou oblastí protivzdušná obrana zničila 21 raket a 16 dronů.

Při zásahu restaurace v Doněcku zahynuli tři civilisté, uvedly proruské úřady

Při zásahu restaurace v Ruskem okupovaném Doněcku na východě Ukrajiny zahynuli tři civilisté a osm dalších bylo zraněno. Podle agentury TASS to na svém telegramovém kanálu uvedl šéf samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Denis Pušilin. Útok připsal Ukrajině, kterou Rusko před více než dvěma lety napadlo. Jeden člověk dnes zemřel a 29 jich bylo zraněno při ostřelování západoruské Belgorodské oblasti, což tamní úřady rovněž připisují Kyjevu.

„Jedna z amerických raket HIMARS dopadla přímo do restaurace, poškodila vnější zeď, zasklení po celém obvodu budovy, její konstrukce. Druhá zasáhla nedalekou rozestavěnou budovu, byla poškozena střecha,“ napsal Pušilin.

Zemřela zaměstnankyně restaurace a dva hosté, mezi zraněnými je dvanáctiletá dívka, uvedl Pušilin.

Západoruské město Belgorod a okolí dnes čelilo masivnímu ukrajinskému ostřelování. Mezi 29 zraněnými je i jedno dítě, uvedl podle agentury TASS gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Útok podle něj poškodil 49 jednotek ve 22 bytových domech, čtyři komerční budovy a také skla v nemocnici a ve škole.

Takzvaná Doněcká lidová republika (DNR) je mezinárodně neuznaný proruský separatistický útvar na východě Ukrajiny, který se Moskva v roce 2022 rozhodla anektovat. Ruská armáda po loňském útlumu v současnosti stupňuje svou ofenzivu v ukrajinské Doněcké oblasti a v posledních dnech odtamtud ohlásila obsazení několika vesnic.

  Zelenskyj odvezl ze zajetí velitele obránců Azovstalu. Českým speciálem

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com