USA obviní Rusko ze snahy ovlivnit volby v roce 2024, uvedla CNN

Spojené státy dnes plánují obvinit Rusko z kampaně, jejímž cílem je ovlivnit letošní volby pomocí on-line platforem a šířit dezinformace mezi americkými voliči. Informoval o tom server CNN s odkazem na šest zdrojů obeznámených s touto záležitostí, podle nichž bude hlavním předmětem oznámení televize RT.

Očekává se, že USA dnes učiní řadu kroků zaměřených na zmaření údajných snah Kremlu. Bílý dům tyto akce podle zdrojů veřejně odsoudí a ministerstvo spravedlnosti oznámí opatření orgánů činných v trestním řízení zaměřená na tajnou ruskou kampaň. Podle zdrojů je hlavním předmětem oznámení USA ruská státní mediální síť RT. Američtí představitelé považují tuto ruskou stanici za klíčovou součást kremelského propagandistického úsilí.

Dohromady by tyto kroky podle CNN byly dosud nejvýznamnější veřejnou reakcí administrativy amerického prezidenta Joea Bidena na údajné ruské vlivové operace zaměřené na americké voliče. Poté, co USA minulý měsíc obvinily Írán z pokusu o hackerský útok na kampaň republikánského kandidáta Donalda Trumpa i demokratické kandidátky Kamaly Harrisové, jsou dnešní očekávané kroky připomínkou toho, že američtí představitelé nadále považují Rusko za významnou zahraniční vlivovou hrozbu pro listopadové volby, uvedly zdroje.

RT, dříve známá jako Russia Today, provozuje po celém světě televizní a on-line platformy, které prosazují agendu Kremlu. Ministerstvo spravedlnosti donutilo v roce 2017 RT America zaregistrovat se jako zahraniční agent poté, co představitelé amerických zpravodajských služeb dospěli k závěru, že toto médium přispělo k ruským snahám o vměšování do voleb v roce 2016.

Očekávané oznámení by bylo druhou velkou snahou Bidenovy administrativy o otupení vlivu RT během několika měsíců. V červenci ministerstvo spravedlnosti obvinilo zaměstnance RT z účasti na schématu, při němž využívali síť asi 1000 účtů na sociálních sítích, aby se vydávali za obyvatele USA a šířili dezinformace o válce na Ukrajině a dalších tématech. Američtí představitelé obviňují Kreml z financování tohoto systému; mluvčí Kremlu toto obvinění popřel.

  Ve věku 90 let zemřel herec Sean Connery

Ruské vměšování do voleb je ve Spojených státech dlouhodobě předmětem debat a stalo se i cílem vyšetřování, zejména po volbách před osmi lety, kdy před demokratkou Hillary Clintonovou zvítězil Trump. Republikánský kandidát se pokusil mandát obhájit v roce 2020, prohrál však s Bidenem. Letos se utká s Bidenovou viceprezidentkou Harrisovou.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com