Velvyslanec při NATO Konecký chce usilovat o zvýšení počtu Čechů v institucích

Český velvyslanec při Severoatlantické alianci (NATO) David Konecký chce v nové funkci usilovat o navýšení počtu Čechů v aliančních vyšších manažerských pozicích. NATO má v tomto ohledu dluh vůči Česku, které je nedostatečně zastoupenou zemí. Konecký to řekl v rozhovoru ČTK. Další prioritou velvyslance, který předal generálnímu tajemníkovi Jensi Stoltenbergovi své pověřovací listiny tento týden, je vysvětlovat fungování aliance veřejnosti.

„Chceme se v alianci podílet na jejím fungování nejenom jako členský stát, ale i jako někdo, kdo působí přímo ve strukturách aliance,“ řekl Konecký. Počet Čechů v institucích NATO je nižší, než by odpovídalo spravedlivému procentnímu podílu. „Naše zastoupení by mělo být zhruba jedno procento, jsme pod ním. Jsou to zhruba dvě nebo tři desítky Čechů,“ uvedl velvyslanec.

Situace není špatná na řadových pozicích. „Ale dlouhodobě nemáme nikoho na vyšší manažerské úrovni. Myslíme, že to je deficit, který vůči nám aliance už dlouho žádným způsobem nezalepila. Bude to jedna z věcí, na které chci pracovat,“ poznamenal.

Za další důležité téma považuje vysvětlování aliance. U české veřejnosti je podpora členství v NATO podle Koneckého setrvale vysoká, nicméně nelze takovou situaci brát jako věčnou. „Strategická komunikace, vysvětlování, co vlastně aliance je, co potřebuje, proč jsme v alianci, jak vůči veřejnosti, tak vůči systému státní správy, je velmi důležitá,“ míní.

Komplexnost hrozeb v současném bezpečnostním prostředí je podle něj tak vysoká, že vyžaduje takzvaný celovládní přístup. „I ministerstva, která by se za normálních okolností bezpečnostně významným aktivitám nevěnovala, nebo naopak jejich aktivity by nebyly vnímány jako bezpečnostně významné, se do této situace dostávají,“ uvedl.

Jako příklad uvedl dopravní infrastrukturu i vzhledem k české roli v aliančních plánech. Česko nemá v případě potřeby kolektivní obrany pouze poslat své vojáky na pomoc jiným členským státům, ale také zajišťuje případný průjezd vojenské techniky, je tranzitní zemí.

  U Úřadu vlády protestovali zemědělci, vadí jim změny dotačních plánů

Důležité podle velvyslance také je, aby byl v NATO slyšet český hlas i při rozhodování o tom, kam se aliance ubírá a jak se adaptuje vůči globálnímu dění. „To, že je aliance od roku 1949 stále životaschopným a klíčovým bezpečnostním instrumentem pro své členy, je výsledkem toho, že vždycky byla schopna se adaptovat. A ta adaptace je výsledkem aktivity členských zemí,“ uvedl Konecký.

Za nutné má Konecký také zdůrazňovat, že Česko není v alianci pouze konzumentem, ale že také přispívá ke kolektivní obraně. Zároveň pak má mít ze členství v NATO výhodu a záruku bezpečnosti. Podle velvyslance je důležité, že ČR dává na obranu dvě procenta svého hrubého domácího produktu. Spojenci podle něj musí vědět, že Česko do aliance investuje schopnosti, znalost, iniciativu a lidi. „Tím dáváme najevo, že nám na alianci záleží,“ dodal Konecký.

Novým generálním tajemníkem NATO bude od 1. října dlouholetý nizozemský premiér Mark Rutte. Podle Koneckého zdědí alianci po Stoltenbergovi ve velmi dobré kondici. „Nečekal bych žádné zásadní strategické obraty,“ uvedl. Rutte má podle něj navíc velkou přidanou hodnotu, že si ze své dřívější funkce přináší znalost fungování Evropské unie.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com