Ukrajinské iniciativě stále nikdo nepotvrdil, že Roma v Brně zabil Ukrajinec

Ukrajinské iniciativě jižní Moravy policie ani po dnešním setkání nepotvrdila, že cizinec podezřelý ze sobotní vraždy Roma v brněnské Bystrci je Ukrajinec. Novinářům to řekla předsedkyně iniciativy Ilnara Dudašová, která se dnes zúčastnila jednání ukrajinské a romské menšiny na krajském policejním ředitelství a odpoledne přišla položit kytici červených růží na místo sobotní tragické události.

„Nemáme tuto informaci potvrzenou ani od policie, ani od ukrajinského konzulátu. Víme jen, že to byl sedmatřicetiletý cizinec. Nevíme, kdo útočník byl, víme jen to, co je dostupné z veřejných zdrojů,“ řekla Dudašová.

V sobotu před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady sedmatřicetiletý cizinec, podle nepotvrzených informací Ukrajinec, pobodal po rozepři dva lidi. Romský mladík následně v nemocnici zemřel. Událost u části Romů vyvolala rozhořčení a protiukrajinskou reakci.

Zástupci ukrajinské a romské menšiny se dnes setkali na krajském policejním ředitelství v Brně. „Probírali jsme například dezinformace, které se šíří v on-line prostředí, také plánovaný sobotní pietní akt i to, co bychom mohli udělat pro to, aby se emoce uklidnily,“ uvedla Dudašová. Dodala, že rozumí rozhodnutí policistů další informace nezveřejňovat a že věří ve spravedlivé vyšetřování a soudní systém České republiky.

Mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb doplnil, že kromě zástupců romské a ukrajinské komunity se jednání zúčastnili zástupci neziskových organizací, vládní zmocněnkyně pro lidská práva i pro záležitosti romské komunity, zástupci kraje a města.

„Zástupci policie opakovaně ujistili všechny zúčastněné o standardním vyšetřování a účastníci setkání jim naopak vyslovili v tomto směru plnou důvěru. Okomentovali jsme také nezměněnou bezpečnostní situaci a zkonzultovali postup při organizaci neformálního pietního aktu namísto zrušené sobotní demonstrace. Obě vládní zmocněnkyně mimo jiné odsoudily princip kolektivní viny a zneužívání tragédie dílčími zájmovými skupinami, jejichž snahou je šíření nenávisti a rozdělení společnosti,“ uvedl Šváb.

  Někteří odborníci považují zrušení části opatření za předčasné

Sobotní pietní akt měl být původně demonstrací, kterou pod vlivem zavádějících informací na sociálních sítích svolala Žaneta Plachetková. Měla se uskutečnit před Janáčkovým divadlem a je oficiálně nahlášena úřadům. Plachetková ve středu oznámila, že se demonstrace konat nebude, nakonec se ale na stejném místě a ve stejný čas uskuteční pietní shromáždění.

Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková ČTK řekla, že v sobotu se bude místo demonstrace konat pietní neformální akt. „Cílem je vyjádřit upřímnou soustrast rodině a zavzpomínat na vyhaslý život, ne eskalovat napětí. Doufáme, že akce bude v poklidu,“ řekla.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com