Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Bylo by podle ní chybou myslet si, že západní země by mohly konflikt vyřešit tím, že bránící se Ukrajinu zanechají jejímu osudu. Podle Meloniové by ale při řešení měly svou roli sehrát Čína a Indie, informovala dnes agentura Reuters.

Ukrajinský prezident po společném jednání s italskou premiérkou na svém účtu na síti X uvedl, že spolu mluvili o postupu poválečné obnovy Ukrajiny, zejména jejího energetického systému. „Velmi si vážíme rozhodnutí Itálie uspořádat příští konferenci o obnově Ukrajiny v roce 2025,“ oznámil zároveň Zelenskyj.

„Domnívám se, že Čína a Indie mohou při řešení konfliktu sehrát určitou roli. Jediné, co se nemůže stát, je myslet si, že konflikt lze vyřešit opuštěním Ukrajiny,“ zdůraznila Meloniová po setkání se Zelenským na okraj hospodářského fóra v italském Cernobbiu. „Rozhodnutí podpořit Ukrajinu je v souladu s národními zájmy Itálie, to se nikdy nezmění,“ dodala italská premiérka.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek jednal s německým kancléřem Olafem Scholzem ve Frankfurtu nad Mohanem o dalších krocích potřebných k dosažení míru na Ukrajině, která se už více než dva a půl roku brání ruské agresi. Zelenskyj se po jednání se Scholzem vydal do Itálie, kde dnes večer v 18:45 vystoupí v rámci hospodářského fóra v Cernobbiu na severu země.

ČTK

  Stoltenbergova návštěva Kyjeva je důkazem trvalé podpory Ukrajiny ze strany Aliance

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com