Pražská burza dál oslabila, index PX táhly dolů hlavně finanční tituly

Pražská burza dnes opět oslabila, index PX klesl čtvrtý den v řadě, dnes nejvýrazněji, a to o 1,03 procenta na 1565,25 bodu. Nedařilo se většině emisí, dolů index táhly hlavně finanční tituly. Akcie pojišťovny VIG odepsaly více než dvě procenta, Erste Bank přes procento a půl, Moneta Money Bank přes procento a Komerční banka téměř procento. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Cenné papíry pojišťovny VIG zlevnily o 2,3 procenta na 765 korun, Erste Bank si pohoršila o 1,67 procenta na 1180 korun, Moneta Money Bank o 1,28 procenta na 108,20 koruny a Komerční banka 0,78 procenta na 760,50 koruny. Energetická společnost ČEZ skončila dnešní obchodování slabší o 0,23 procenta na 852,50 koruny.

Z menších emisí zaznamenal mírné ztráty zbrojař Colt CZ, naopak stavitel solárních elektráren Photon Energy získal dvě procenta na 37,70 koruny. O více než procento rostly i akcie metalurgické firmy Gevorkyan, tabákové společnosti Philip Morris a nápojářské Kofoly.

Koruna dnes lehce ztrácela k dolaru i vůči jednotné evropské měně

Koruna dnes mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru ztratila od úterního podvečera dva haléře a její kurz dnes kolem 17:00 činil 25,10 Kč/EUR. K dolaru česká měna oslabila o pět haléřů na 22,80 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Kurz koruny dnes prakticky nereagoval na vyjádření viceguvernérky České národní banky (ČNB) Evy Zamrazilové pro agenturu Bloomberg, upozornil ekonom Martin Gürtler z Komerční banky. Zamrazilová uvedla, že nevidí důvod, proč by centrální banka měla přerušit či zastavit uvolňování měnové politiky. Zároveň by se ale podle ní měli centrální bankéři vyhnout výraznějšímu snižování sazeb a zůstat opatrní, a to kvůli rizikům spojeným s vývojem inflace, hlavně v případě služeb.

Pro finanční trhy nešlo o nové informace a jejich reakce byla minimální, podotkl Gürtler. „Tyto výroky nijak nevybočují z dosavadní komunikace a obezřetného postupu bankovní rady. Zároveň naznačují, že ČNB bude na zářijovém zasedání pokračovat ve snižování úrokových sazeb pouze o 25 bazických bodů,“ uvedl.

  Ryanair škrtá deset spojení s Prahou

Měnověpolitické jednání bankovní rady ČNB je naplánované na 25. září. „Předcházet mu ale bude i zasedání Evropské centrální banky a amerického Fedu, která mají významnou kapacitu k tomu, aby ovlivnila budoucí sentiment na finančních trzích a tím i české koruny,“ upozornil analytik společnosti Purple Trading Jaroslav Tupý.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,08 25,10
Kč/USD 22,75 22,80

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com