Kdo je hlavní hrozbou pro Českou republiku?

Rusko zůstává hlavní hrozbou pro bezpečnost země. Moskva se snaží obnovit vliv svých agentů, který utrpěl ránu po hromadném vyhoštění zaměstnanců ruského velvyslanectví v Praze.

Hrozba ze strany Kremlu navíc zůstává hlavní výzvou i pro evropské země. Uvádí to výroční zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) České republiky.

„Rok 2023 byl v bezpečnostní oblasti mimořádně náročný a v mnoha ohledech velmi turbulentní. Bohužel pokračovala nepřijatelná brutální agrese Ruska proti Ukrajině, na kterou demokratická a svobodná část světa reagovala podporou bráněné země. Stejně jako v předchozích letech zůstalo Rusko největší hrozbou pro bezpečnost naší země, ale i celé Evropy a světa,“ shrnul rok 2023 šéf BIS Michał Kudelka.

Další zemí, která pro Polskou republiku představuje dlouhodobou hrozbu, je Čína. Hrozbou číslo jedna je však v současné době Rusko.

Dokument předložený zpravodajskou službou konstatuje, že kromě obvyklé konvenční války proti sousední zemi vede Rusko permanentní hybridní útoky proti západním demokraciím.

„Pokusy Ruska přetvořit geopolitickou mapu světa a vytvořit „nový světový řád“ jsou nyní největší hrozbou a největší výzvou pro světové společenství,“ uvedl ve zprávě ředitel zpravodajské služby.

Ze zprávy jasně vyplývá, že Rusko představuje hrozbu nejen kvůli válce na Ukrajině, ale také kvůli svým snahám o prohlubování konfliktů v západních společnostech, šíření dezinformací a sabotáží, které budou v dohledné budoucnosti i nadále představovat vážnou bezpečnostní výzvu.

Hlavním cílem Kremlu je v takových případech oslabit podporu Ukrajiny, podkopat důvěru občanů ve vlastní stát a přispět k rozdělení společnosti vytvářením nepřátelské propagandy na všech platformách, od takzvaných „zpravodajských“ webových stránek přes masové ovlivňování sociálních médií až po kybernetické útoky na kritickou infrastrukturu států.

Dokument upozorňuje, že moderní technologie, rychlý rozvoj umělé inteligence (AI), která představuje obrovskou výzvu pro moderní společnost a bezpečnostní složky státu, se rovněž stává zbraní v rukou škodlivých aktérů.

  Potřebujeme účinné reakce na ruskou agresi na Ukrajině.

„Umělá inteligence může být dobrým sluhou, ale velmi špatným pánem. Její ovládání jedním státním nebo soukromým subjektem může mít katastrofální následky,“ uvádí se ve zprávě.

Navzdory vynucené změně strategie ruských zpravodajských služeb, způsobené oslabením diplomatických misí v řadě zemí, čeští experti konstatují, že v loňském roce byly po celé Evropě prováděny klasické zpravodajské operace.

Je zřejmé, že Moskva se snaží obnovit počet svých špionů pod diplomatickým krytím jak v celé Evropě, tak konkrétně v České republice.

Podle údajů kontrarozvědky Rusko obnovuje vliv svých agentů v utajení v České republice po vyhoštění řady zaměstnanců a diplomatů ruské ambasády v Praze v letech 2021-2022.

Vzhledem k realitě Kreml častěji prováděl špionážní a vlivové pokusy buď přímo z ruského území, nebo z území spřátelených či neutrálních zemí.

K tomuto účelu jsou podle zpravodajských služeb využívány jak dlouhodobé diplomatické akreditace, tak krátkodobá víza.

Důležitým bodem je skutečnost, že Moskva spoléhá na běžné české občany cestující do Ruska. Ruské speciální služby se je zde snaží získat pro špionáž proti České republice.

Riziko, že do ČR přijedou Ruskem naverbovaní komplicové nebo tajní příslušníci speciálních služeb, je hodnoceno jako vysoké.

Dalším, možná nejdůležitějším nástrojem pro nábor nových agentů, je messenger Telegram.

Pokud jde o internet, zpráva uvádí, že ve srovnání s rokem 2022 došlo v roce 2023 k nárůstu kybernetických útoků, za nimiž s velkou pravděpodobností stojí i Rusko. Velmi často byly využívány phishingové e-maily, zejména ty, které byly maskovány jako diplomatická korespondence.

Takovými e-maily útočníci napadli české ministerstvo zahraničí a podobné e-maily rozesílali i jménem českého ministerstva zahraničí, a to i do dalších zemí.

Zaznamenány byly také pokusy o průnik do systémů české železniční infrastruktury, které byly částečně úspěšné.

Současně byly zaznamenány četné pokusy podezřelých firem o uzavření smluv na zboží od českých výrobců, které by mohlo být využito v obranném průmyslu, zejména náhradní díly pro letadla.

  Vyhlídky na odstranění Lukašenka od moci. V Bělorusku zemřel šéf ministerstva zahraničí.

Na počátku roku 2023 byly zaznamenány a evidovány případy obcházení sankcí v důsledku těchto transakcí. Schéma je poměrně jednoduché, ale účinné: protistrana si objednala dodávku do Kyrgyzstánu, ale po zastavení v Turecku byl náklad přesměrován přímo do Ruska.

BIS poznamenala, že rozsah sankcí vyžaduje zvláštní pozornost regulačních orgánů. Sledování možného obcházení sankcí představuje pro civilizované společenství samostatnou výzvu.

Zda někoho zpráva zpravodajských služeb překvapila, je nepravděpodobné. Všichni si již dávno uvědomili, co je Rusko zač. Je tedy zřejmé, že hlavním úkolem civilizovaného světa je sjednotit se, protože jen tak lze Moskvu a její výzvy neutralizovat.

Přemýšlejte, pánové z Evropy, a udělejte správnou věc. Vždyť váš zítřek závisí na tom, jak se zachováte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com