Rusko a Ukrajina si vyměnily válečné zajatce, 103 na každé straně

Rusko a Ukrajina si vyměnily válečné zajatce, obě strany propustily 103 lidí. S odkazem na ruské ministerstvo obrany o tom informovala agentura Interfax. Podle prohlášení Moskvy se domů vrátili ruští vojáci zajatí v západoruské Kurské oblasti, kam ukrajinská armáda překvapivě vpadla letos na začátku srpna. Výměnu zajatců – druhou během dvou dnů – později potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ještě 103 vojáků se podařilo vrátit na Ukrajinu z ruského zajetí,“ napsal Zelenskyj na sociální síti. Upřesnil, že jde o 82 vojínů a poddůstojníků a 21 důstojníků, a to včetně obránců Mariupolu, příslušníky národní gardy, pohraničníky a policisty. Poděkoval také týmu, který má na starosti výměny zajatců, za „tak dobré zprávy pro Ukrajinu“.

Mezi osvobozenými z ruského zajetí – tentokráte výlučně mužů – je podle koordinačního štábu i 69 obránců Mariupolu, přístavního města u Azovského moře, včetně 31 vojáků, kteří obklíčení a ruské převaze vzdorovali v poslední baště, ocelárnách Azovstal. Většina z nich potřebuje okamžitou lékařskou pomoc. Drtivá většina osvobozených upadla do zajetí na počátku války, poznamenal ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Upřesnil, že od ruské invaze v únoru 2022 se uskutečnilo 57 výměn zajatců a do vlasti se podařilo vrátit 3672 Ukrajinců a Ukrajinek.

Výměnu 206 zajatců zprostředkovaly Spojené arabské emiráty (SAE); podle tamní agentury WAM tak učinily již poosmé, poznamenala agentura Reuters.

„Dne 14. září se po vyjednávání z území kontrolovaného kyjevským režimem vrátilo 103 ruských vojáků zajatých v Kurské oblasti. Výměnou jsme předali 103 válečných zajatců ukrajinských ozbrojených sil,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany v prohlášení.

Všichni ruští zajatci jsou podle Moskvy momentálně v Bělorusku. Čeká je přesun do Ruska, kde se o ně postarají lékaři.

Ukrajinský koordinační štáb upozornil, že páteční výměna zajatců byla výjimečná tím, že se poprvé po dlouhé době podařilo osvobodit z ruského zajetí i ženy; mezi 49 osvobozenými jich bylo 23. Jde hlavně o civilistky, které Rusové nezákonně uvěznili ještě před vypuknutím války, ale také o vojákyně z někdejšího pluku, nynější brigády Azov, které v zajetí strávily více než dva roky, poznamenal list Ukrajinska pravda. Ukrajinský ombudsman Lubinec podle médií uvedl, že zdravotní stav osvobozených krajanů je velmi vážný, mnozí v ruském zajetí zhubli o desítky kilogramů.

  Kvůli nedostatku informací Brazilie neschválila Sputnik V. Očkuje dále Sinovacem nebo AstraZenecou

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com