Jurečka: Zaměstnanec má nárok na neplacené volno na odstranění následků povodní

Zaměstnanec má nárok na pracovní volno bez náhrady mzdy, pokud potřebuje odstranit následky povodní na svém majetku. Zaměstnavatel mu také může umožnit, aby si zmeškanou dobu odpracoval jindy. Na síti X a v České televizi (ČT) to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Obdobný postup je podle něj možný i v případě, kdy člověk vykonává činnosti ve veřejném zájmu.

Podle Jurečky se situace týká případů, kdy lidé musí například bezprostředně po povodni vyklízet dům, zajistit základní věci nebo si třeba vyřídit nové doklady. „V ten okamžik má člověk nárok využít překážku na straně zaměstnance, do práce přijít nemusí. Musí to však oznámit zaměstnavateli a nenáleží mu mzda,“ uvedl ministr v ČT.

Na volno bez náhrady mzdy má podle ministra člověk nárok i v případě, že škody odstraňuje na základě veřejného zájmu nebo pokud poskytuje pomoc někomu jinému. „Ve všech případech platí, že překážku v práci i délku jejího trvání prokazujete zaměstnavateli,“ upozornil Jurečka.

Pokud by rodiče museli kvůli zavřeným školám nebo školkám zůstat s menšími dětmi doma, mají podle Jurečky také nárok na tzv. ošetřovné.

Ministr uvedl, že lidé mohou také žádat o mimořádnou okamžitou finanční pomoc, lze o ni požádat na úřadech práce nebo například přes webový formulář.

O materiální pomoci zasaženým oblastem bude v pondělí jednat vláda.

ČTK

  Nedělní počet případů covidu byl nejnižší za 32 týdnů, úmrtí je přes 29.000

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com