Rakušan: Zatopených obcí, jimž stát pomůže s volbami, je zatím 35

Zatopených obcí, jimž stát pomůže koncem týdne se zajištěním krajských a senátních voleb, je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) aktuálně 35. Představuje to hrubým odhadem 200 volebních okrsků, uvedl ministr. Počet se může snížit například o 19 okrsků v Bohumíně, kde se pokusí volby zajistit vlastními silami, řekl dnes Rakušan poslancům. V Česku je zhruba 6250 obcí a kolem 14.000 okrsků.

„Co obce nebudou schopny zvládnout vlastními silami, s tím jim stát pomůže,“ slíbil ministr. Reagoval tak na obavy poslanců opozičního hnutí ANO, že by mohla být zpochybněna regulérnost voleb v důsledku jejich nedostatečného zajištění v zaplavených obcích. Například podle Radka Vondráčka (ANO) se to týká 13 z 59 okrsků v Opavě.

Ministr uvedl, že kromě materiální pomoci má být ve všech postižených obcí zajištěna elektřina. Chybějící členy okrskových volebních komisí budou moci nahradit úředníci České správy sociálního zabezpečení, finančních nebo katastrálních úřadů, s nimiž je to podle Rakušana předjednáno. Stranám přitom zůstane možnost dodatečně nominovat další zástupce do komisí, přičemž zůstane povinnost proškolit vedení komisí, podotkl.

Rakušan zopakoval, že při organizaci voleb budou potřebovat podporu obce v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, a to na Šumpersku, Jesenicku, Krnovsku, Bohumínsku a Opavsku. Starostové mají ještě dnes podle Rakušana obdržet metodiku s doporučením, co dělat při nedostupnosti volební místnosti, při rezignaci členů komisí, zničení sad hlasovacích lístků či nedostupném seznamu voličů. Náhradní volební materiály se podle ministra už tisknou a následně rozvážejí na krajské úřady.

Podobně lidé, kterým velká voda odplavila doklady totožnosti, budou moci nové získat do pátečního poledne, pokud o ně včas během dneška požádají, uvedl ministr. Podle něj jde podle dosavadních informací o maximálně desítky lidí.

Při zatopení volební místnosti a nemožnosti přesunout ji jinam lze podle Rakušana zajistit hlasování i ve stanech s elektřinou z hasičského agregátu, s čímž má stát zkušenosti z volebních drive-in stanovišť zřizovaných v době koronavirové pandemie. K dispozici má být také větší počet mobilních volebních uren, se zajištěním jejich dopravení k voličům pomohou hasiči mimo plánovanou službu.

  Komentář: Babiš může vládnout s ODS. Ale má to podmínky

Ministr také uvedl, že podmínkou členství v komisi není trvalý pobyt na území daného okrsku – postačí, když je zájemce plnoletý, svéprávný a současně ve volbách nekandiduje. Ohledně dobrovolníků vnitro osloví s žádostí o spolupráci vysoké a střední školy.

Komise musí mít ze zákona minimálně šest členů, u okrsků do 300 voličů jsou čtyřčlenné. Pokud by v povodňových oblastech odpadla celá okrsková komise, navrhuje vnitro jako nouzové řešení sloučení volebních místností. „Například dva okrsky lze obsloužit stejným týmem osob, které budou formálně jmenované do dvou komisí. Administrativně je ale potřeba zachovat oddělení – dvě volební schránky, dvojí dokumentace, dvojí sčítání,“ uvedlo již dříve Rakušanovo ministerstvo.

Ministr dodal, že k odložení voleb, po němž volali někteří starostové, by bylo třeba vyhlásit nouzový stav, což by mohlo být soudně zpochybněno. „My jsme přesvědčeni, že dokážeme zajistit hlasování i v místech, které jsou zasaženy povodní,“ prohlásil Rakušan.

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com