Írán se snažil naverbovat izraelského obchodníka, aby zabil premiéra Netanjahua

Íránská rozvědka se snažila naverbovat izraelského obchodníka, aby zavraždil vysoké izraelské činitele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua, ministra obrany Joava Galanta a šéfa tajné služby Šin Bet Ronena Bara. Informují o tom dnes izraelská média s odvoláním na oznámení policie a kontrarozvědky Šin Bet. Podezřelý Izraelec, jehož jméno média neuvádí, byl zatčen minulý měsíc a dnes obžalován, uvedl server The Times of Israel (ToI).

Šin Bet podle deníku The Jerusalem Post (JP) neuvedla, zda zadržený muž provedl nějaké kroky v teroristických akcích, které po něm íránská tajná služba žádala. Podle JP je ale za velmi vážný zločin považováno už to, že měl vazby s nepřítelem v době války, kterou vede Izrael s palestinským teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Írán hnutí Hamás podporuje, stejně jako podporuje militantní libanonské hnutí Hizballáh. I s ním má Izrael dlouholetý konflikt, který válka v Gaze zostřila.

Zatčený izraelský obchodník, který žil podle deníku Haarec v Turecku, navštívil letos dvakrát Írán, kam byl tajně propašován přes tureckou hranici. Poprvé se to stalo v květnu a podruhé v srpnu. V květnu mu podle deníku Haarec íránští agenti nabídli peníze za to, že pro ně mimo jiné propašuje peníze a zbraně (média neuvádí kam), vyfotí v Izraeli místa, kde se shromažďuje velký počet lidí, či výhrůžkami přiměje další Izraelce naverbované Teheránem k plnění misí.

Druhá schůzka v Íránu se odehrála v srpnu, tedy poté, co byl v Teheránu, pravděpodobně Izraelem, zabit lídr palestinského hnutí Hamás Ismáíl Haníja. Íránští agenti na tomto setkání podle Šin Bet žádali po izraelském obchodníkovi, aby zabil Netanjahua,Galanta a Ronena Bara v odplatě za Haníjovu smrt. Rovněž po něm tehdy chtěli, aby se pokusil naverbovat Rusy či Američany k zabíjení íránských disidentů, kteří žijí v Evropě či Spojených státech.

  Polsko začne kvůli migraci na hranicích se Slovenskem kontrolovat auta

Izraelský obchodník si podle místních médií před provedením jakéhokoli úkolu řekl o milion dolarů (asi 23 milionů Kč), což podle deníku Haarec íránští agenti odmítli, a řekli, že ho budou kontaktovat v budoucnu. Za schůzku mu zaplatili 5000 eur (125.000 Kč).

Podle deníku The Jerusalem Post není jasné, zda se na odhalení a zadržení podezřelého Izraelce podílely turecké úřady, které s izraelskou stranou v minulosti spolupracovaly při odhalování teroristů. Nyní jsou ale kvůli válce v Pásmu Gazy vztahy obou zemí napjaté.

JP dnes také připomněl, že Šin Bet v úterý oznámila odhalení pokusu o atentát na dalšího izraelského činitele, Mošeho Jaalona, který byl v letech 2013 až 2016 ministrem obrany. Za tímto plánem, kvůli němuž bylo zatčeno osm izraelských Arabů, měl být podle ní Hizballáh. Oznámení přišlo v úterý jen několik hodin předtím, než v Libanonu explodovalo několik tisíc pagerů, které objednal pro své členy Hizballáh. Exploze zabily nejméně 12 lidí, včetně dvou dětí, a téměř 3000 lidí zranily. Ve středu pak další exploze komunikačních zařízení v Libanonu, včetně vysílaček, mobilních telefonů, notebooků a solárních článků, zabily nejméně 20 lidí a asi 450 zranily.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com