Volby ovládlo ANO, vyhrálo v deseti ze 13 krajů

Hnutí ANO podle propočtu ČTK vyhrálo volby v deseti krajích, stejně jako před čtyřmi lety. Po jednom vítězství zaznamenaly ODS, která uspěla v Jihočeském kraji, koalice Spolu s vítězstvím v Jihomoravském kraji a Starostové pro Liberecký kraj. Počet vítězství v jednotlivých krajích nemusí znamenat stejný počet hejtmanů, od předchozích voleb vede ANO tři kraje. Podle propočtu ČTK nicméně může ANO v Moravskoslezském a Karlovarském kraji sestavit jednobarevnou radu, ODS v Jihočeském kraji. V končícím volebním období v žádném kraji jednobarevná rada nebyla.

Proti roku 2020 se částečně změnilo regionální rozložení vítězů. Tehdy vyhráli ve Středočeském kraji Starostové a nezávislí (STAN), v Královéhradeckém kraji koalice ODS a STAN. Stejně jako letos vyhráli na Liberecku Starostové pro Liberecký kraj.

Podle propočtu ČTK získalo ANO v 65členném zastupitelstvu Moravskoslezského kraje 35 zastupitelů, polepšilo si o 11 mandátů. V kraji už nyní má hejtmana, je jím Josef Bělica. V Karlovarském kraji, kde má zastupitelstvo 45 členů, by ANO mělo mít 27 zastupitelů, dosud jich mělo 13. Hejtmanem byl dosud Petr Kulhánek (STAN). V jihočeském zastupitelstvu by měla mít ODS 34 z 55 zastupitelů, dosud jich měla 12. Pozici v čele kraje tak patrně udrží hejtman Martin Kuba.

V ostatních krajích bude nutné sestavit koalice. Blízko k většině má ANO podle propočtu ČTK v Ústeckém a Olomouckém kraji, v Jihomoravském kraji je ve stejné pozici Spolu.

ČTK

  Sněmovna souhlasila s nouzovým stavem do 20. listopadu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com