Válek chce v lednu předložit dokument,v němž popíše chystané změny zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slíbil, že do poloviny ledna příštího roku předloží strategický dokument, v němž popíše chystané změny ve zdravotnictví. Hodlá jich dosáhnout změnami zákona o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních službách, o elektronizaci zdravotnictví a zákona o ochraně veřejného zdraví. První z nich začne platit 1. ledna 2025, řekl dnes ministr v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle poslankyně Karly Maříkové (SPD) by takový dokument uvítala opozice, podle mluvčí Sekce mladých lékařů České lékařské fakulty (ČLK) Moniky Hilšerové i lékaři.

Jako první krok elektronizace pro pacienty chce Válek představit do konce února mobilní aplikaci EZ karta, která naváže na „covidovou“ aplikaci Tečka. Nejdřív v ní budou data o očkování.

Chystané změny jsou podle Válka dokončením reformy zdravotnictví, která začala po sametové revoluci a nebyla nikdy plně dokončena. Měla vést od socialistického financování zdravotnictví k systému řízenému pojišťovnami. „Změnou jednoho zákona absolutně nic nedosáhnete. Já měním všechny ty zákony naráz, musí být provázané. Proto mi to trvalo daleko déle než dva roky, protože jsme na tom pracovali už v opozici,“ řekl. Dodal, že změny musí být propojené i s úhradovou vyhláškou.

Touto vyhláškou ministerstvo zdravotnictví každý rok promítá do rozdělení peněz z veřejného zdravotního pojištění, v němž bude příští rok k dispozici 500 miliard korun, své priority. Změny čekají podle Válka i personální vyhlášku, která stanoví potřebné počty personálu, například lékařů pro každé oddělení. „Musíte ten balík změnit celý a musíte ho změnit v průběhu jednoho roku,“ dodal.

Změny zákonů jsou podle Válka prakticky hotové. „Jeden už je ve vnitřním připomínkovém řízení, další do něj bude odcházet po Novém roce a další taky. Chtěl bych, abychom je plus minus v prvním čtvrtletí příštího roku dostali na vládu a v prvním pololetí příštího roku do Poslanecké sněmovny,“ dodal. Platit by měly začít postupně. V příštím roce chce ministerstvo začít zveřejňovat srovnání kvality péče v jednotlivých krajích. Na síti X po skončení pořadu Válek doplnil, že vzniknout by měly i osobní účty pojištěnce. „Chceme motivovat a ocenit ty, kteří se o své zdraví starají,“ uvedl ministr. Dříve zmiňoval možnosti bonusů například za účast na preventivních nebo screeningových prohlídkách.

  Šéfem lékařské komory se počtvrté stal Kubek. Porazil viceprezidenta Mrozka

Ve změně zákona o zdravotním pojištění podle Válka ministerstvo definuje priority, například podporu následné péče, sociálních služeb a paliativní péče, což vyžaduje stárnutí populace. „A je tam přenesení odpovědnosti v některých činnostech z krajů (…) na pojišťovny včetně jejich vymáhání. Například aby lékaře na pohotovost musela zajistit pojišťovna a ta tomu lékaři také za to platila,“ dodal. Kraje si stěžují, že v současném systému mají problém sehnat lékaře, kteří by sloužili na pohotovostech. Do budoucna tak zřejmě budou jen u nemocnic, což ale odmítají zase jejich lékaři. Chtějí větší zapojení praktiků.

Změna zákona o zdravotních službách podle Válka donutí pojišťovny, aby se skutečně začaly podílet na budování sítě. Síť 156 nemocnic akutní péče podle něj není špatná, nevhodná je ale struktura oddělení, z nichž některá jsou ztrátová nebo málo obsazená. „Pojišťovna má zajistit pro své pojištěnce péči, proto to pojištění platíme. (…) Já pouze do zákona dám, ať to začnou dělat,“ uvedl Válek. Pojišťovny podle něj mohou pomocí smluv řídit i dostatek lékařů některých specializací v regionech. Na síti X připojil možnost čerpání přeshraniční péče, pro všechny kteří bydlí v pohraničí a nemají na české straně v dostupné vzdálenosti lékaře či zdravotnické zařízení.

Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví ministerstvo novinářům představilo tento týden, návrh je ve veřejném připomínkovém řízení. Počítá zejména se změnou systému řízení hygienických stanic a vzniku centrální Hygienické služby ČR. Té by podléhaly i zdravotní ústavy a Státní zdravotní ústav.

V oblasti elektronizace je podle Válka zásadní nastavit standardy pro sdílení dat. Do budoucna se počítá i s elektronickými žádankami nebo sdílením zdravotnické dokumentace. Nepropojenost systému kritizovala i poslankyně Maříková. „Stává se to, že jsou pacientovi u různých lékařů předepisovány stejné léky nebo opakovaná vyšetření,” uvedla. Dodala, že je možné tím i uspořit finanční prostředky. Podporuje také elektronizaci. “Musí to být ale dobrovolné, aby tady nevznikl odpor části společnosti,” dodala.

  Policie ukončila práci na kauze Čapí hnízdo

V zákoně je podle Válka velká část věnovaná telemedicíně, tedy nástrojům komunikace pacientů a lékařů na dálku. Vedle konzultací na dálku po telefonu nebo videohovoru to mohou být například domácí přístroje nebo mobilní aplikace sledující zdravotní stav, pokud jsou schváleny jako zdravotní prostředky.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com