Češka v čele Interpolu? Havránková letí do Turecka, volba bude za týden

idnes.cz

Policistka Šárka Havránková je nyní viceprezidentkou Interpolu. O tom, zda česká plukovnice nahradí současného prezidenta, kterým je Jihokorejec Kim Čong-jang, rozhodne Valné shromáždění v Istanbulu 25. listopadu. Policie uvedla, že motivací Havránkové je „chránit hodnoty a principy mezinárodní policie a hájit institucionální reputaci Interpolu ve světě.“

„Česká policistka a současná viceprezidentka @Interpol_HQ plk. Šárka Havránková dnes večer odlétá do tureckého Istanbulu, aby na 89. Valném shromáždění zabojovala o post prezidentky největší mezinárodní policejní organizace Interpol,“ uvedla Policie ČR ve čtvrtek na Twitteru.

Havránková byla předloni na podzim zvolena jako první Češka do vedení Interpolu. Stala se viceprezidentkou pro Evropu. I po svém zvolení nadále zastává pozici vedoucí odboru mezinárodní policejní spolupráce policejního prezidia v Praze.

„Příští týden se uskuteční 89. Valné shromáždění Interpolu v Istanbulu, jehož hlavním předmětem je volba nového prezidenta. Interpol se dostal na klíčovou křižovatku a dle mého názoru bude toto shromáždění nejdůležitějšími volbami od přijetí ústavy v roce 1956. Výsledek těchto prezidentských voleb buď zpochybní důvěryhodnost a integritu této organizace, nebo zajistí návrat k základním policejním hodnotám a spravedlivému zastoupení,“ uvedla Havránková.

Podle ní je důležité, aby byl Interpol apolitický. „Je nepřípustné, aby bohatství ovlivňovalo záležitosti vymáhání práva. Reputace a legitimita organizace byly v minulosti zpochybněny a nelze dovolit jejich opětovné ohrožení,“ dodala ve svém prohlášení.

Interpol je největší mezinárodní policejní organizace. Byl založen za účelem výměny informací o mezinárodně působících zločincích i o trestné činnosti a teroristických akcích v členských zemích. Česká republika se stala jeho členem v září roku 1993. Sídlo organizace je v Lyonu. Kim Čong-jang vede Interpol od listopadu 2018.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

  Centrem Prahy odpoledne prošlo shromáždění až 300 lidí na podporu Palestinců

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com