ČNB snížila základní úrokovou sazbu na 4,25%

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Sazba je tak na nejnižší úrovni od počátku února 2022. Finanční trh snížení sazby o čtvrt bodu očekával, ve stejném rozsahu bankovní rada snížila sazbu i v srpnu. Koruna na rozhodnutí výrazněji nereagovala.

Pro rozhodnutí bankovní rady hlasovalo šest jejích členů. Jeden byl pro pokles sazeb o půl bodu na čtyři procenta. Rada zároveň potvrdila své odhodlání pokračovat v přísné měnové politice tak, aby se inflace dlouhodobě pohybovala poblíž dvouprocentního cíle centrální banky, vyplývá z prohlášení ČNB.

„Inflace se od začátku roku pohybuje poblíž našeho dvouprocentního cíle, v zemi tak přetrvává cenová stabilita. Boj s inflací ale nekončí. V dlouhodobém pohledu zůstává nastavení měnové politiky přísné,“ uvedl na tiskové konferenci guvernér ČNB Aleš Michl. Proces snižování sazeb tak podle něj může být kdykoliv zastaven nebo přerušen. Česká ekonomika oživuje, ale pouze pozvolně, a nadále je pod svým potenciálem, dodal k ekonomické situaci ČR.

Argumentem ke snížení sazeb o půl bodu bylo podle Michla vyhodnocení výhledu inflace jako méně rizikového. „Naprostá většina rady se shodla na tom, že je potřeba opatrnost, inflace je stále nad naším inflačním cílem, jádrová inflace je zvýšená. Problémem je stále setrvačnost inflace ve službách,“ podotkl. Změny nálady na finančních trzích podle něj ČNB neovlivnily. „Nemáme žádný závazek, co uděláme příště, jaká bude sazba na konci roku. Rozhodneme se podle vyhodnocení nové prognózy a nových dat. Všechny možnosti si necháváme otevřené,“ poznamenal.

Bezprostřední reakce finančního trhu byla omezená, když koruna zůstala poblíž úrovně 25,10 Kč za euro, kde se nacházela už před zasedáním, řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Vít Mikušek. „Snížení repo sazby ČNB o čtvrt procentního bodu přišlo v souladu s očekáváním finančního trhu, neboť podporu pro takový krok naznačilo v uplynulých týdnech několik členů bankovní rady,“ uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč.

  Sánchez: EU buduje "velkou shodu" ohledně zmírnění energetické krize

ČNB využila prostoru ke snížení sazeb, který vytvořila letos výrazně nižší inflace, upozornil analytik Banky Creditas Petr Dufek. Aktuálně se inflace nachází blízko dvouprocentního cíle a zatím podle něj nic nenasvědčuje tomu, že by se u tohoto cíle neměla pohybovat i v příštím roce. Zároveň ČNB dala najevo, že nehodlá se snižováním sazeb zbytečně pospíchat, zvlášť ve světle negativních inflačních tendencí ve službách, podotkl.

Dnešní rozhodnutí ČNB snížit základní úrokovou sazbu o dalšího čtvrt procentního bodu nebude znamenat okamžité zlevnění hypoték, shodli se experti, které ČTK oslovila. „V současné chvíli jsou karty rozdány tak, že na trhu nevidím sílu, která by usilovala o nějaké snižování sazeb. O hypotéky je stále velký zájem, banky proto nic nenutí, aby sazby snižovaly,“ řekl ČTK analytik OVB Allfinanz Michael Opočenský.

Snižování úroků, k němuž ČNB přistoupila od počátku letošního roku, se podle Jáče v české ekonomice začne naplno projevovat až počínaje prvním čtvrtletím příštího roku. U hypoték podle něj navíc platí, že na jejich sazbách se projevuje nejen vývoj repo sazby ČNB, ale také vývoj dlouhodobějších úroků na kapitálovém trhu, konkrétně vývoj výnosů státních dluhopisů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com