Piráti opouštějí vládu, MMR má řídit Jurečka, Fiala podpořil Lipavského

Piráti po nečekaném záměru premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat ke konci září jejich vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše potvrdili, že ve vládě končí. Bartoš to dnes řekl Fialovi na jednání kabinetu. Další kroky jsou závislé na tom, kdy tak učiní. Fiala už prezidentu Petru Pavlovi poslal oficiální návrh na odvolání Bartoše, kterému vytýká nevyřešené problémy s digitalizací stavebního řízení. Ministerstvo pro místní rozvoj by měl dočasně řídit lidovecký vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Koordinaci digitalizace stavebního řízení převezme od Bartoše tým vedený ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Koordinaci problematické digitalizace stavebního řízení převezme od Bartoše tým vedený ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS), podle něhož úředníci na stavebních úřadech dostanou v nejbližší možné době možnost vrátit se k systémům používaným před digitalizací stavebního řízení.

„Ivan Bartoš mi dnes řekl, že Piráti odejdou z vlády. S tím teď pracuji a podle toho budu postupovat dál,“ prohlásil Fiala. Budou podle něj následovat koaliční jednání a další kroky závislé na tom, kdy Piráti zamýšlený krok udělají. Zopakoval, že Piráty z kabinetu nikdo nevyhazuje. Trvá na tom, aby se do pondělí aktuální situace vyřešila a bylo jasno. I proto věří, že Jurečkovo pověření bude jen krátkodobé a kabinet bude brzy složený pouze z plnohodnotných ministrů.

Vládní koalice i po odchodu Pirátů, kteří mají čtyři poslance, udrží ve dvousetčlenné Sněmovně většinu 104 hlasů. Nejdřív by zbylé strany vládní koalice měly řešit rozdělení ministerstev, poté teprve personální obsazení, řekl novinářům ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Fiala dnes současně znovu veřejně vyjádřil důvěru ministru zahraničí za Piráty Janu Lipavskému, po víkendu s ním chce jednal o jeho další budoucnosti. Šéf české diplomacie už dal najevo, že pokud se Piráti rozhodnou opustit vládu, podá demisi, současně by ale skončil i ve straně. Má totiž výhrady k interpretaci vládnutí, která zazněla na úterní tiskové konferenci Pirátů. V médiích se už objevily úvahy, že Lipavský by mohl ve vládě pokračovat jako nestraník za jinou vládní stranu. Prezident už dal najevo, že by takovému řešení nebránil, pokud na tom bude v koalici shoda. Lipavského práce v čele diplomacie si cení.

  K Babišovu návrhu zmrazit platy politiků bude Fialova vláda asi neutrální

Projekt digitalizace podle Fialy pod Bartošem nefungoval, a pokud by se nic nezměnilo, hrozily by značné ekonomické škody, míní. Systém digitalizovaného stavebního řízení by mohl být podle analýzy pro vládu v přijatelném stavu odhadem za rok až 18 měsíců. Fiala nicméně věří, že po událostech posledních dnů se situace rychle zlepší. Bartoš ale závěry dokumentu zpochybnil a naznačil, že se mohla chystat s cílem odůvodnit jeho odvolání.

Kupka dnes oznámil, že stavební úřady dostanou možnost používat systémy používané před spuštěním digitalizace. Souběžně s tím se bude dál pracovat na nových systémech. Další plán postupu předloží Kupka vládě do 16. října.

Bartoš dnes o koaliční roztržce jednal s předsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem. Probral s ním společné programové priority obou stran, které by měl kabinet dál prosazovat ve Sněmovně i po odchodu Pirátů. Už ráno Bartoš zdůraznil, že se nechystá vyzývat STAN k odchodu z vlády.

Lídři STAN po dnešním jednání zdůraznili, že koaličnímu projektu dál věří, a pokud Piráti opustí vládu, Starostové je nebudou následovat. „Nechceme uvrhnout zemi do chaosu, způsobit předčasné volby, musíme toho ještě v posledním roce vlády hodně odpracovat,“ uvedl Rakušan. Starostové se podle něj v aktuálním sporu snaží vystupovat klidně a rozvážně. Stále by byli rádi, kdyby Piráti v kabinetu zůstali.

Fiala požádal Piráty o novou nominaci na funkci ministra pro místní rozvoj. Piráti se ale nového člena vlády vybírat nechystají, místo toho budou na svém internetovém fóru hlasovat o odchodu z vlády, a to od pátku do pondělního večera. V pondělí 30. září se také prezident Pavel sejde s Bartošem i předsedy dalších koaličních stran, večer by měl věc prodiskutovat znovu s předsedou vlády. Chce slyšet, jaká je představa premiéra o složení vlády, kdo bude mít jaké kompetence a kdo se postará o dotažení digitalizace. Důležité je podle prezidenta také zachovat stabilitu a kontinuitu.

  Dálnici D1 zablokovala u Přerova nehoda kamionu, náklad se vysypal

Stav digitalizace stavebního řízení, kterou měl Bartoš na starosti, od spuštění na začátku července kritizovali stavební úřady, zástupci obcí i stavebních společností či architekti. Podle nich má systém řadu nedostatků a chyb. Bartoš dříve odmítl kvůli tomu rezignovat, po neúspěšných krajských a senátních volbách o minulém víkendu ale oznámil odchod z čela své strany. Nové vedení si strana zvolí v listopadu.

I přes rozpad současné vládní koalice dnes kabinet schválil klíčový návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 241 miliard korun i novelu letošního rozpočtu, jehož deficit by se má kvůli povodním zvýšit o 30 miliard korun. Piráti v úterý řekli, že budou po Fialově záměru odvolat z vlády Bartoše žádat přesunutí projednávání rozpočtu, nakonec takový návrh nevznesli. Návrh rozpočtu podle Stanjury neměl ve vládě jednomyslnou podporu, nikdo ale nehlasoval proti. Předseda čtyřčlenného poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek následně ČTK řekl, že Piráti zákon nepodpoří, postupovat budou stejně jako Bartoš na dnešním zasedání vlády. Učinil tak kvůli nespokojenosti s rozpočtem plánovaným pro ministerstvo zahraničí. Vláda musí podle zákona poslat návrh rozpočtu do Sněmovny do konce září.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com