Čína se tváří jako přítel, ale připravuje se na válku – Česká republika se zamýšlí nad tím, co se děje

Totalitní Čína se může tvářit jako přítel a atraktivní partner, ale vždy se bude snažit omezovat demokracii, a to i v České republice.

Na konferenci o rizicích závislosti na Číně to řekl šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) ČR Michal Koudelka.

Z údajů, které má zpravodajská služba k dispozici, jasně vyplývá, že se Peking připravuje na budoucí vojenský střet.

To podle šéfa kontrarozvědky naznačuje, že je nutné snížit závislost ve strategických oblastech, kde by Česko mohlo být po vypuknutí konfliktu vydíráno.

Koudelka také upozornil na to, že Čína masivně získává osobní údaje o Češích z internetových obchodů s levným zbožím a neváhá je využít.

„Je to diktatura, která se připravuje na budoucí vojenský střet. V rámci legitimní akademické a obchodní spolupráce si toho musíme být vědomi i my,“ řekl Koudelka.

Zejména připomněl, že Čína je civilizace, která se snaží stát velmocí. Podle tamních zákonů je každý občan země povinen spolupracovat se zpravodajskými službami, pokud je osloven a požádán.

Když hovořil o riziku špionáže v českém akademickém prostředí (založeném na otevřené výměně znalostí), Koudelka uvedl, že „funguje jednostranně“, protože „čínské instituce nesdílejí know-how se západními zeměmi“.

Současně uvedl, že „Peking posiluje svůj pozitivní obraz na Západě prostřednictvím propagandy i obchodních investic a politiky“.

Šéf BIS zdůraznil, že Čína představuje stálou hrozbu a je třeba posílit vlastní soběstačnost v oblasti technologií a kritické infrastruktury.

„Pokud dojde ke konfliktu, kde (předpokládám) budeme na straně demokratického světa, budeme ve stejné závislosti, jako jsme byli s plynem po začátku konfliktu na Ukrajině, jen to bude s technologiemi,“ řekl český generál.

Koudelka zde naráží na tlak Číny na Tchaj-wan, jehož suverenitu čeští politici otevřeně podporují.

„Čína cíleně podniká kroky, které by jí v budoucnu umožnily Tchaj-wan anektovat,“ uvedl šéf BIS.

  Český ministr se vyslovil pro včasnou pomoc EU na cestě k členství Ukrajiny v EU

Zároveň dodal, že Česká republika nesmí připustit scénář podobný tomu ukrajinskému. A jediným způsobem, jak odradit potenciálního útočníka, je pomoci potenciálním obětem posílit jejich obranu a nepodléhat tlaku a hrozbám ze strany Číny.

„Musíme dát Číně vždy jasně najevo, že Česká republika nebude ustupovat hrozbám a nátlaku,“ dodal.

Koudelka v této souvislosti varoval, že případný konflikt a následné uvalení sankcí vůči Číně Česká republika pocítí.

„Čína s námi bude bojovat,“ varoval šéf zpravodajské služby s tím, že technologická závislost se může projevit v různých oblastech.

„NÚKIB označil Huawei za rizikovou společnost, a to stále platí. Každý, kdo pracuje v IT, by to měl vědět a brát to v úvahu při všech svých krocích,“ vyzval Koudelka a zdůraznil, že to platí i pro běžné občany.

Zde cituje Lukáše Kintra, ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který upozorňuje na rostoucí závislost společnosti na technologiích a špionážní taktiky čínských společností, které jsou součástí dodavatelských řetězců nebo se je snaží poškodit.

To, že se soukromé společnosti v České republice v současné době snaží prohlubovat průmyslové vazby, je podle něj „neznalost, nikoliv naivita“.

Kintr upozornil na obchodní válku, v níž se Čína snaží poškodit západní země příliš nízkými cenami.

Zmínil například platformu Temu, z níž si Češi objednávají zboží v hojném množství za ceny, které nemají v ČR ani jinde v Evropě obdoby. Dobrovolně přitom předávají své osobní údaje Číně, kde je 75 procent firem ve vlastnictví státu.

„Cenová válka, prodej pod cenou, je účinný způsob, jak prohloubit naši závislost. Jsme národ slevových maniaků, vždy máme pocit, že někde ušetříme. Dlouhodobě však víme, že zadarmo nám nikdo nic nedá,“ poznamenal.

 

„Temu zaplavuje trh nekvalitním zbožím a získává obrovská data o uživatelích – vlastně nás ovládá,“ shrnul Koudelka a vyzval krajany k zodpovědnosti.

  Země je pevností míru a stability v Evropě. 30 let nezávislosti Ukrajiny.

Důležitým prvkem je navíc bezpečnost informací. Poslankyně Helena Langšádlová upozornila na sociální síť TikTok, jejímž prostřednictvím mladí lidé sdílejí osobní údaje včetně fotografií a videí.

Poslankyně zároveň poznamenává, že nepřemýšlejí o tom, zda se tyto údaje nestanou za několik let překážkou například při žádosti o zaměstnání.

Také Langšádlová poznamenává, že zmíněná problematika má zabarvení nejen politické – jde o bezpečnostní otázky obecně.

„Nejde jen o politickou záležitost: i v České republice se objevují případy sebepoškozování a sebevražd pod vlivem TikToku,“ upozornila.

Vše výše uvedené naznačuje, že výzvy, kterým čelí česká společnost, jsou mnohem větší a bližší, než se může zdát.

A odpovědnost za to, zda se stanou realitou, neleží jen na politicích, ale také na občanech České republiky.

Koneckonců, chcete si pořídit něco levnějšího. Ale jak víte: sýr zdarma je jen v pasti na myši. Svého času Evropa ráda přijímala „levné“ energetické zdroje z Ruska.

Jaká je skutečná cena této levnosti, vidí dnes všichni adekvátní lidé. Jaká bude skutečná cena „levného“ zboží z Číny, ukáže čas. Evropané mají ještě čas se zamyslet a přehodnotit svůj přístup ke spotřebě zboží a informací.

Přemýšlejte, páni Evropané, a pamatujte – váš zítřek závisí na tom, jak zodpovědní jste dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com