Vláda podle Fialy splní přes 90% programového prohlášení

Vláda velmi pravděpodobně splní přes 90 procent ze svého programového prohlášení, řekl v rozhovoru s ČTK premiér Petr Fiala (ODS). Pokládá to za pozitivní, když se při jeho vzniku nemohlo počítat s válkou na Ukrajině a dalšími krizemi posledních let. Za hlavní úkoly vlády do zbytku volebního období považuje Fiala důchodovou reformu, revizi sociálních dávek či novelu zákoníku práce, která má podle něj zajistit větší flexibilitu na pracovním trhu.

Vyhodnocení plnění programového prohlášení pro vládu připravuje ministerstvo vnitra. „Je vysoká míra pravděpodobnosti, že 90 procent programového prohlášení splníme,“ řekl Fiala. Asi žádná vláda nemůže dosáhnout stoprocentní úspěšnosti, podotkl. Devadesátiprocentní úspěšnost hodnotí pozitivně i z hlediska toho, že vláda nemohla při práci na programu počítat s válkou na Ukrajině, inflací či energetickou krizí.

Kabinet hlavně kvůli válce na Ukrajině a jejím ekonomickým důsledkům zhruba po 14 měsících programové prohlášení revidoval. Aktualizaci schválil loni 1. března, nejvíc se změnily například závazky týkající se financí, energetiky či školství. Ministři měli do minulého týdne odevzdat seznam legislativy, kterou chtějí prioritně dotáhnout. „Ještě se tím budeme zabývat na jednání vedení koalice, na K4,“ uvedl Fiala.

Vláda chce dokončit věci, které pokládá za klíčové, ale musí být při stanovování cílů realistická, dodal Fiala. Připomněl časté obstrukce v tomto volebním období Sněmovny. „My máme několik věcí, které je určitě potřeba dokončit. Je to důchodová reforma, je to revize sociálních dávek, kterou jsme schválili na vládě v polovině září,“ uvedl. Připustil, že kvůli sněmovním lhůtám se u ní pravděpodobně nestihne zamýšlená účinnost od začátku příštího roku. Po sloučení čtveřice dávek podle něj bude systém spravedlivější a efektivnější.

Dotáhnout chce Fiala i novelu pracovního práva, která podle něj zajistí větší flexibilitu. „Čekají na ni zaměstnavatelé a podle mě je to věc, která je dobrá i pro zaměstnance,“ uvedl. Další věci je podle premiéra reálné prosadit, pokud se je podaří předložit nejpozději začátkem příštího roku.

  Ministryně práce Maláčová má covid-19, příznaky onemocnění jsou mírné

Z nelegislativních opatření pokládá za prioritu změny ve vzdělávací politice a investice. Na evropské úrovni pak vláda chce usilovat o revizi Green Dealu. „O úpravu termínů a závazků tak, abychom neohrožovali náš automobilový průmysl. To je pro nás naprosto zásadní,“ uvedl. Uspíšit by se měl plánovaný přezkum zákazu nových aut se spalovacím motorem od roku 2035. Česko chce také odsunout zavedení druhého typu emisních povolenek, dodal.

Sněmovní volby se příští rok uskuteční pravděpodobně na přelomu září a října, nynější kabinet tak bude ještě pracovat na příštím státním rozpočtu. „Chceme pokračovat v tom, co jsme teď dělali poslední roky a co se začíná projevovat pozitivně. To znamená na jedné straně zlepšovat hospodaření státu a snižovat zadlužování, na druhé straně investovat,“ uvedl.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com