Babiš k Pandora Papers: Nemovitosti ve Francii jsou pravděpodobně ve svěřenských fondech

irozhlas.cz

Nemovitosti ve Francii, které měl podle úniků v kauze Pandora Papers nakoupit premiér Andrej Babiš (ANO) přes offshorové firmy, jsou ve svěřenských fondech, jejichž vedení spravuje holding Agrofert. Premiér to uvedl v rozhovoru se serverem TN.cz. Zároveň znovu řekl, že transakci mu doporučila realitní kancelář, a tvrdil, že v současné době žádné nemovitosti ve Francii nevlastní.

„Nevlastním a nikdy jsem nevlastnil nemovitost ve Francii,“ uvedl premiér v rozhovoru pro tn.cz. Zároveň ale přiznal, že na jednu z nemovitostí jezdil za účelem rekreace. jeho manželka Monika fotky z vily přidává na svoji instagramovou stránku.

„Dnes je pravděpodobně ve svěřenském fondu,“ připustil Babiš, aniž by upřesnil podrobnosti. Potvrdil tak informace serveru Investigace.cz. Premiér převedl koncern Agrofert do svěřenských fondů v roce 2017. Luxusní nemovitosti na francouzském Azurovém pobřeží spadly v roce 2018 do fondu AB private trust I poté, co byla offshorová firma SCP Bigaud převedená pod holding Afrofert. Babiš zůstává konečným beneficientem společností ve svěřenských fondech.

Šéf české vlády také zopakoval, že podobná kauza je u politika nepřijatelná. „Nebyl jsem politik, byl jsem podnikatel,“ zdůraznil.

Premiér Babiš v rozhovoru popsal, že půjčoval „struktuře, kterou mu doporučila realitní kancelář“. Peníze byly podle něj řádně zdaněné. Podle Babiše mu takový postup doporučili advokáti a v roce 2009 šlo o „jednorázovou transakci“. „Peníze se vrátily dříve, než jsem se stal politikem,“ řekl. Již dříve odmítl, že by to bylo nelegální.

Pro rádio Frekvence 1 Babiš podotkl, že peníze se měly do české banky vrátit v roce 2013, aniž by vysvětlil, zda nemovitosti offshorová firma prodala, případně komu. „Je to složité, nechci se k tomu dále vyjadřovat,“ odmítl Babiš popsat detaily transakce, která má tak stále řadu bílých míst.

  Schwarzenbergovi se i dnes přicházejí poklonit stovky jeho obdivovatelů

Pandora Papers

Babiš si měl podle serveru Investigace.cz v červenci roku 2009 pomocí právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské kanceláře Alcogal nechat anonymně a diskrétně založit firmy. Pomocí této struktury si měl zakoupit luxusní nemovitosti ve Francii včetně sídla Château Bigaud na Azurovém pobřeží v hodnotě téměř 400 milionů korun. Podle webu nemovitosti přešly následně pod holding Agrofert.

Premiér přitom v minulosti offshorové společnosti kritizoval. Nyní tvrdí, že výroky myslel jinak. „Já jsem mluvil o offshorech, kdy čeští podnikatelé vlastní české firmy ze zahraničí, to není můj případ,“ řekl v pondělí novinářům.

O stamilionové nákupy přes daňové ráje se zajímají také detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Zabývat se jimi budou i poslanci na dvou úterních mimořádných schůzích.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com