Petříček nereprezentuje jednotnou zahraniční politiku, shodl se Filip se Zemanem

Předseda komunistů Vojtěch Filip v úterý s prezidentem Milošem Zemanem jednal o zahraniční politice, zejména o aktivitách Izraele. „I přes rozdílný pohled na situaci na Předním východě jsme došli ke shodě, že ministr zahraničí Tomáš Petříček nereprezentuje jednotnou zahraniční politiku České republiky,“ řekl ke schůzce Filip.

Komunisté Tomáše Petříčka (ČSSD) dlouhodobě kritizují. Zeman minulý týden o ministrovi zahraničí uvedl, že ho zklamal, protože nepřerušil kontakty s Miroslavem Pochem, jehož kandidaturu do čela české diplomacie prezident před dvěma lety odmítl.

Nelíbilo se mu ani to, že Petříček a jeho předchůdci v článku zveřejněném v sobotu v deníku Právo kritizovali izraelské plány na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu, záměr by podle nich byl porušením mezinárodního práva.

Zeman s Filipem se shodli na významu legií při založení Československa

V Mladé frontě DNES (MfD) Zeman minulý týden kritizoval nedávné Filipovo vyjádření o roli československých legionářů pro ruský armádní deník Krasnaja zvezda. Filip v rozhovoru mimo jiné pochválil ruskou vládu za to, že nenutí místní úřady v Rusku k souhlasu se stavbou pomníků československým legionářům, kteří padli v boji s ruskými bolševiky.

„Na dotaz pana prezidenta jsem vysvětlil mediální zkreslení mých slov pro ruské noviny k památníkům československých legií. Oba jsme se shodli na jejich významu pro založení Československa a pan prezident připomněl, že i jediný nacisty popravený předseda vlády v Evropě byl generál Eliáš, který byl také legionář,“ uvedl Filip.

Alois Eliáš byl předseda protektorátní vlády mezi lety 1939 a 1941. Nacisté ho popravili za jeho odbojovou činnost v roce 1942.

Se Zemanem probral Filip i úpravy rozpočtu a plán investic. „Shodli jsme se na potřebě podpory produktivních investic pro obnovu růstu české ekonomiky a pan prezident se vyjádřil k prioritám roku 2021,“ uvedl Filip.

  Pavel: Demonstrace v Brně kvůli smrti Roma nebyla šťastná, ocenil Romeu

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com