Bojovníci Talibanu vstoupili do Kábulu, z města se snaží uprchnout tisíce lidí

ct24.ceskatelevize.cz/

Islamisté z hnutí Taliban ze všech stran postupují do Kábulu, uvedla s odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra agentura Reuters. Z města se na poslední chvíli snaží uprchnout tisíce lidí. Zástupce Talibanu v Dauhá uvedl, že povstalečtí bojovníci mají rozkaz, aby se vyvarovali násilí a umožnili z metropole odejít všem, kdo tak budou chtít učinit. Prezident Ašraf Ghaní čelí silnému tlaku, aby rezignoval, uvedl server BBC.

„Nechceme, aby byl během převzetí moci zraněn či zabit jediný afghánský civilista. Ale nevyhlásili jsme příměří,“ uvedlo islamistické hnutí pro agenturu Reuters.

Americké jednotky nyní podle nejmenovaného představitele operují z kábulského letiště, členové mise NATO a EU jsou převáženi na utajené místo v Kábulu. Spojené státy vyzvaly ostatní země, aby provozovaly své zastupitelské úřady v omezeném počtu osob z „příhodných míst“.

Taliban se bez boje zmocnil i velkého města Dželálábád. „V Dželálábádu se momentálně žádné boje neodehrávají, protože guvernér se vzdal Talibanu,“ řekl agentuře afghánský vládní činitel s tím, že „umožnění průchodu“ pro Taliban bylo jedinou možností, jak zachránit životy civilistů. Podle něj bylo součástí dohody i to, že představitelé vládní moci a bezpečnostních složek směli město opustit.

Pád města, které leží na strategicky důležité silnici z Kábulu do Pákistánu, potvrdil Reuters také nejmenovaný západní činitel. Podle agentury AFP oznámil později obsazení města také sám Taliban.

Islamistické hnutí v posledních dnech dobylo velký počet provinčních středisek, některá se přitom stejně jako Dželálábád vzdala bez boje. Pod kontrolou jich má už více než dvě desítky z celkových 34 a ovládá většinu země.

Armádní výzbroj odevzdaná Talibanu

V sobotu obsadil Taliban čtvrté největší afghánské město Mazáre Šaríf a několik dalších provinčních center. Mazáre Šaríf, tradiční bašta odporu proti Talibanu, padl během jediného dne, ačkoli tam ve středu prezident Ghaní osobně intervenoval u tamních mocných velitelů milicí, kteří slíbili město bránit. Právě podpora ozbrojených skupin mimo armádu mohla být podle analytiků jednou z věcí, které mohly postup Talibanu zpomalit nebo zastavit.

  Kreml: Bidenovy výroky svědčí o nezájmu zlepšit vztahy s Ruskem

Vůdce uzbeckých milicí Abdul Rašíd Dóstum a prominentní tádžický vůdce Atta Muhammad Núr ale v sobotu uprchli přes hranice do Uzbekistánu, uvedla agentura AP s odvoláním na Dóstumovy spolupracovníky. Núr pak na Twitteru napsal, že pád Mazáre Šarífu byl důsledkem spiknutí. „Navzdory našemu odhodlanému odporu byla bohužel veškerá armádní výzbroj odevzdána Talibanu v důsledku dalekosáhlého a zbabělého komplotu,“ uvedl.

Agentura Reuters připomněla, že teprve minulý týden americké tajné služby odhadly, že ofenziva Talibanu bude mnohem pomalejší a vycházely z toho, že dobýt Kábul potrvá přinejmenším tři měsíce.

Američané začali evakuovat své diplomaty

Z areálu zastupitelského úřadu USA se zaměstnanci evakuují pomocí vrtulníků na letiště. „Nad Kábulem létá spousta vrtulníků tam a zpátky kvůli tomu, jak Spojené státy a další země evakuují své lidi,“ uvedl z místa zpravodaj americké stanice NBC Richard Engel.

„Právě teď, co spolu mluvíme, odchází menší počet lidí. Odejít je připravena většina zaměstnanců … ambasáda nadále funguje,“ řekl agentuře Reuters jeden z amerických úředníků. Agentura AP s odvoláním na nejmenované představitele armády napsala, že poblíž velvyslanectví bylo vidět kouř, protože se zaměstnanci pokoušeli na poslední chvíli spálit citlivé dokumenty.

„Sdělili jsme zástupcům Talibanu v Dauhá, že jakákoli akce z jejich strany, která by ohrozila naše pracovníky a misi, se setká s rychlou a odhodlanou reakcí armády,“ uvedlo na svém twitterovém účtu americké velvyslanectví v Kábulu. „Srdcem jsme teď se všemi odvážnými Afghánci a s Afghánkami, kteří jsou v ohrožení. Pracujeme bez ustání na tom, abychom evakuovali tisíce těch, kdo nám pomáhali,“ dodal úřad.

Že se v neděli začne s evakuací většiny amerických diplomatů z Kábulu, se vzhledem k rychlosti postupu bojovníků Talibanu dalo předpokládat. Do země se kvůli evakuaci dočasně vrátilo několik tisíc amerických a několik stovek britských vojáků. Do metropole v posledních dnech před ofenzivou islamistů utekly desetitisíce lidí.

  AFP: Válka na Ukrajině trvá šest měsíců a na obzoru není žádná známka konce

Činnost svých ambasád v Kábulu omezilo nebo přerušilo více států, včetně České republiky. Většinou se také chystají na evakuaci, případně už s ní začaly.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com