Češi začali topit dřív než loni. Kvůli rostoucím cenám energií si připlatí

irozhlas.cz/

Topná sezona v Česku naplno odstartovala. Kvůli chladným dnům letos začala téměř o týden dřív než loni. Od tohoto týdne už funguje většina tepláren v zemi. Kvůli rostoucím cenám energií si ale domácnosti za vytápění připlatí. Ceny elektřiny i plynu na burzách totiž letos trhají rekordy.

Některé teplárny začaly letos na žádost odběratelů s dodávkou tepla už koncem srpna. Téměř ve všech regionech totiž spadla teplota pod 13 stupňů Celsia, což je hranice pro zahájení vytápění.

„Většinou se začíná s vytápěním ve vyšších horských polohách – na Vysočině a na západě Čech. Aktuálně se topí téměř všude, protože byla splněna podmínka vyhláškou pro zahájení vytápění v topné sezoně. V průměru za poslední desetiletí se začíná právě kolem 20. září,“ doplňuje pro Radiožurnál mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

Během tohoto týdne už začaly pouštět teplo do radiátorů domácností i ostatní teplárny, které v součtu zajišťují vytápění pro téměř čtyři miliony obyvatel.

Nadcházející topná sezona se ale většině domácnostem prodraží. Letos zdražuje vše, čím se dá vytápět. Jak plyn a elektřina, tak i tuhá paliva, jako je uhlí nebo dřevo.

Stále nejlevnější variantou ale zůstává palivové dříví. Nicméně také jeho ceny začaly růst. A to i přesto, že Česko dlouhodobě sužuje kůrovcová kalamita. Metr krychlový stojí v průměru kolem 500 korun. Za zdražování může obecně zájem o tuzemské dřevo ze zahraničí. Jen pro porovnání, třeba ještě před pěti lety se ale dříví prodávalo skoro za dvojnásobek.

Další zdražení?

Obchodníci zdražují elektřinu domácnostem už od jara. Právě teď – se začátkem topné sezony – se ale očekává ještě další zdražení. A to až o dvacet procent.

„Očekáváme, že ještě další zdražení přijde. Pro zákazníka při nějaké průměrné spotřebě 4 až 5 megawattů bude zdražení kolem 2000. Pokud by došlo ještě k dalšímu zdražení, tak to může být až 3000 korun za rok,“ dodává analytik srovnávacího serveru Ušetřeno.cz Michal Les.

  Vysočina vyjednává úvěry na dvě miliardy, úspory má blokované u Sberbank

Za zdražováním elektřiny stojí hlavně rostoucí ceny emisních povolenek. Evropská unie každý rok vydává určité množství těchto povolenek pro elektrárny, ale třeba i průmyslové závody. Cílem je snížit emisi skleníkových plynů.

Dražší zemní plyn

Zdražuje ale i zemní plyn. Zatímco loňský rok byl ve znamení poklesu cen zemního plynu, letos zdražuje dokonce rychleji než elektřina. Podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora se to v účtech domácností projeví až dvacetiprocentním zdražením. Na podzim by ale podle něj mohlo dojít k zastavení růstu.

„Na rozdíl od elektřiny, doufám u plynu nejde o dlouhodobý trend. U něj se projevily poruchy v zásobení. Problémy s dodávkami měli norští dodavatelé, u Rusů zase čekáme na zahájení provozu nového plynovodu Nord Stream 2. Nicméně je zde určitá naděje, že v říjnu začnou dodávky sílit a to by mohlo srazit ceny dolů,“ zhodnotil Gavor.

Ušetřit za energie lidé můžou mimo jiné přechodem k jinému obchodníkovi. Jen třeba u elektřiny změnilo za první pololetí svého dodavatele přes čtvrt milionu zákazníků, u plynu bezmála 114 tisíc odběratelů.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com