Kandidát na ministra zahraničí Lipavský vidí budoucnost v ekonomické diplomacii

irozhlas.cz

Pět stran možné vládní koalice stále jedná o programových otázkách a řešit se začínají i personální otázky. Jedním z kandidátů na post ministra zahraničí je bývalý poslanec Jan Lipavský (Piráti), který prosazuje prozápadní orientaci země. „Jsem kritikem snah zalíbit se Rusku a Číně, kdy jsme se na úkor byznysových zájmů vzdávali zásadních principů a hodnotových pozic v naší zahraniční politice,“ uvedl v Českém rozhlase Plus .

„Tento politický kapitál bychom měli investovat do spojenectví se západními zeměmi: v Evropském unii, NATO, s Německem, Francií, Velkou Británií, Spojenými státy. To jsou pro nás klíčoví partneři,“ tvrdí Lipavský.

V této souvislosti se vymezuje vůči politice prezidenta Miloše Zemana, který prý potřebuje kvalifikovaného protivníka, s nímž může vést dialog a vyměňovat si argumenty.

S prezidentem se shoduje na potřebě ekonomické diplomacie: „80 procent našeho HDP tvoří export. Jsme exportně orientovaná ekonomika a stát se musí postarat o odbytiště, znát je a do určité míry českým firmám umetat cestičku,“ podotýká Lipavský.

Zdůrazňuje nutnost zachovat stávající síť zastupitelských úřadů, jejich redukce by prý byla neekonomická. Zároveň by se stát měl zaměřovat na dlouhodobé projekty s vysokou přidanou hodnotou:

„Tu shledávám ve vědě, výzkum a inovacích a v podpoře startupů,“ uvádí s tím, že je třeba spolupracovat na vývozu českých technologií a naopak hledat spolupráce, které pomohou zvýšit přidanou hodnotu české ekonomiky.

Nevzdávejme se hodnot

Lipavský ale opakuje, že při obchodování se Česko nesmí vzdávat svých hodnot, na kterých stojí i celá západní civilizace.

„Česká republika by měla připravit vlastní verzi sankčního zákona pro případ hrubého porušení lidských práv, abychom mohli například potrestat Lukašenkův režim zákazem cestování nebo držení majetku v České republiky,“ upozorňuje.

Úkolem diplomacie je prý vytváření takového prostředí, ve kterém platí právo a základní hodnoty, ať už jde o lidská práva nebo právo něco vlastnit, aniž by hrozilo, že dotyčný o majetek přijde.

  Novým kandidátem STAN na ministra průmyslu je investor Jozef Síkela

„Český byznys by si měl vážit, že Česká republika dokáže tato práva vymáhat a že je prosazuje i v mezinárodním prostředí. Ne se jich vzdávat s vidinou jedné dobré zakázky,“ dodává.

Jak jednat s Ruskem o lidských právech, když Česko potřebuje ruský plyn? A existuje alternativa k plnění klimatických cílů Evropské unie? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com