Fiala odmítl Zemanovu kritiku, nevymění žádného kandidáta na ministra

Šéf ODS a pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala ve čtvrtek odmítl kritiku prezidenta Miloše Zemana k navrhovanému složení nového kabinetu. Návrh na ministerské posty v budoucí vládě, který vychází z koaliční dohody, považuje Fiala za kvalitní a nehodlá ho měnit.

„Panu prezidentovi jsem představil návrh ministrů, který vychází z koaliční dohody. Tento navrh považuji za kvalitní a neuvažuji o tom, že bych ho nějak měnil. Pan prezident se chce sejít se všemi kandidáty na ministry, než bude jmenovat celou vládu,“ napsal Fiala.

Zeman přijal Fialu ve středu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kde je prezident dlouhodobě hospitalizován. Po jednání předseda ODS přiznal, že má Miloš Zeman výhrady k jednomu z navržených jmen. Podle zdrojů MF DNES Miloš Zeman nesouhlasí se jmenováním pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského.

Po schůzce Zemana s Fialou zveřejnila Televize Nova předtočený rozhovor s prezidentem. „Velmi pravděpodobně vztáhnu své veto k jedné osobě,“ řekl Zeman, podle kterého by dotyčný resort měl dočasně převzít Fiala, nebo už rovnou navrhnout někoho jiného.

Zemanův záměr „vetovat“ navrženého kandidáta vyvolal kritiku mezi politiky i odborníky na právo. Ústava totiž na prezidentské veto ohledně jmenování ministrů nepamatuje. „Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů,“ uvádí se v Ústavě.

Místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin dokonce označil hlavu státu za neschopného vnímat a vykonávat svou funkci, pokud nechápe, že právo veta nemá.

Ze středeční schůzky vzešel kromě výtek k danému kandidátovi také termín Fialova jmenování premiérem. Má k tomu dojít 26. listopadu na zámku v Lánech.  S navrženými kandidáty se chce Zeman po jmenování Fialy v dalších zhruba deseti dnech sejít. Poté může být jmenována vláda jako celek. Odehrát by se to mohlo zhruba do tří týdnů.

  Válek připustil, že dodávky antibiotik se nedaří dostat do všech lékáren

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com