Fiala odmítl Zemanovu kritiku, nevymění žádného kandidáta na ministra

Šéf ODS a pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala ve čtvrtek odmítl kritiku prezidenta Miloše Zemana k navrhovanému složení nového kabinetu. Návrh na ministerské posty v budoucí vládě, který vychází z koaliční dohody, považuje Fiala za kvalitní a nehodlá ho měnit.

„Panu prezidentovi jsem představil návrh ministrů, který vychází z koaliční dohody. Tento navrh považuji za kvalitní a neuvažuji o tom, že bych ho nějak měnil. Pan prezident se chce sejít se všemi kandidáty na ministry, než bude jmenovat celou vládu,“ napsal Fiala.

Zeman přijal Fialu ve středu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kde je prezident dlouhodobě hospitalizován. Po jednání předseda ODS přiznal, že má Miloš Zeman výhrady k jednomu z navržených jmen. Podle zdrojů MF DNES Miloš Zeman nesouhlasí se jmenováním pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského.

Po schůzce Zemana s Fialou zveřejnila Televize Nova předtočený rozhovor s prezidentem. „Velmi pravděpodobně vztáhnu své veto k jedné osobě,“ řekl Zeman, podle kterého by dotyčný resort měl dočasně převzít Fiala, nebo už rovnou navrhnout někoho jiného.

Zemanův záměr „vetovat“ navrženého kandidáta vyvolal kritiku mezi politiky i odborníky na právo. Ústava totiž na prezidentské veto ohledně jmenování ministrů nepamatuje. „Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů,“ uvádí se v Ústavě.

Místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin dokonce označil hlavu státu za neschopného vnímat a vykonávat svou funkci, pokud nechápe, že právo veta nemá.

Ze středeční schůzky vzešel kromě výtek k danému kandidátovi také termín Fialova jmenování premiérem. Má k tomu dojít 26. listopadu na zámku v Lánech.  S navrženými kandidáty se chce Zeman po jmenování Fialy v dalších zhruba deseti dnech sejít. Poté může být jmenována vláda jako celek. Odehrát by se to mohlo zhruba do tří týdnů.

  Fillův obraz Podnos s ovocem a mandolína se v aukci prodal za 11,4 milionu Kč

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com