Při povinném očkování by policie mohla přijít o 10 tisíc lidí, píše Švejdar

idnes.cz

Policejní prezident Jan Švejdar varoval v úterý před ztrátou zhruba deseti tisíc kvalifikovaných lidí v případě, že by se prosadilo povinné očkovaní pro příslušníky policie, jak uvažuje vláda. Zhruba tolik jich totiž jakoukoli vakcínu proti covidu odmítá. Podobná je hrozba i v dalších uvažovaných profesích

„Téměř 82 procent policistů a občanských zaměstnanců podstoupilo k dnešnímu dni minimálně první dávku očkování. Za to jsem rád a považuji to za skvělý výsledek,“ reagoval v úterý Švejdar na vládní úvahy.

„Nejsem si ale jist, zda si Policie ČR může dovolit ztratit až 10 tisíc kvalifikovaných lidi, kteří očkování doposud odmítají,“ pokračoval policejní prezident.

„Než bude rozhodnuto o povinném očkování konkrétních profesních skupin, je třeba diskutovat a vyjasnit si následky, které by to pro ně v praxi mohlo mít. U Policie ČR si to v tuto chvíli nedovedu představit,“ uzavřel.

Zdravotníci, sociálka, armáda, policie a hasiči

Rada vlády pro zdravotní rizika podle premiéra Andreje Babiše v úterý navrhla, aby se kromě vybraných profesí povinně očkovala skupina seniorů nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví předloží nejpozději příští týden v úterý jasné stanovisko, které profese by se měly proti covidu povinně očkovat.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/povinne-ockovani-policie-svejdar-10-000-lidi-ztrata.A211123_155901_domaci_remy

Uvažuje se o zdravotnících a sociálních pracovnících. Babiš připustil, že by kromě nich se povinné očkování týkalo i dalších státních zaměstnanců, a to vojáků, policistů a hasičů.

V každé z profesí jsou tisíce až desetitisíce lidí, kteří se očkovat nenechali. A ani se k tomu nechystají.

Podle dat ÚZIS je v Česku naočkováno k 18. listopadu 87 procent lékařů a 81,1 procenta sester. Celkem je naočkováno 81,4 procenta zdravotnických pracovníků.

V sociálních službách je to horší. Očkování proti covidu by mohlo mít asi 65 procent pracovníků sociálních služeb, řekl agentuře ČTK šéf asociace poskytovatelů služeb. A tento podíl od léta už neroste.

  Babišova vláda proti nově vznikající: Povinné očkování bude

V české armádě bylo koncem září proti covidu očkováno už více než 85 procent vojáků. V Česku je přes 25 tisíc vojáků z povolání.  Náčelník generálního štábu armády Aleš Opata v úterý řekl, že  v povinném očkování vojáků nevidí zásadní problém.

U hasičů je v současné době proočkováno 76 procent sboru.

Co legislativa?

Šéfka poslaneckého klubu ANO a ministryně financí v demisi Alena Schillerová v úterý uvedla, že k povinnému očkování některých osob nebude těžké se po právní stránce rychle dopracovat. Nebude se podle ní totiž muset měnit zákon.

„Stačí k tomu ministerská vyhláška,“ odvětila  na otázku iDNES.cz, jaký právní rámec chce vláda využít pro povinné očkování některých profesí a lidí nad 60 let, které doporučila vládní rada pro zdravotní rizika.

Razantnější v názoru na povinné očkování je ještě náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Podle ní totiž dojde prakticky na všechny dospělé jedince v populaci.

Povinné očkování podle ní zřejmě neskončí u věkové kategorie od 60 let výše. Bude se postupovat dál po věkových skupinách tak, aby byla proočkována celá dospělá populace. V Českém rozhlase podotkla, že to půjde ve vlnách kvůli kapacitám.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com