Vakcinologové očkování těhotných proti covidu nově přímo doporučují

seznamzpravy.cz

Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně ve svém doporučení z konce srpna nově přímo doporučuje očkování těhotných proti covidu-19. V červnovém stanovisku ho vakcinologové označili za možné a stanovili podmínky, například neočkovat do 12. týdne těhotenství. Doporučovali ho pak zejména ženám pracujícím ve zdravotnictví, s astmatem nebo cukrovkou a starším 35 let. V ČR bylo dosud očkováno asi 5,7 milionu lidí. Kolik mezi nimi bylo těhotných, data neuvádějí.

„Prospěch z očkování pro gravidní ženy výrazně převyšuje teoretické riziko vakcinace, a proto se očkování těhotných žen doporučuje. Očkovat je možné v kterémkoli stadiu gravidity,“ píše se v doporučení. Těhotné mají podle lékařů vyšší riziko závažného průběhu nemoci. Přednost by u nich ale měly dostat mRNA vakcíny před ostatními typy.

V červnu společnost ve stanovisku doporučovala očkovat raději až po dokončení 12. týdnu těhotenství. Při zjištění těhotenství po první dávce odborníci radili druhou dávku odložit až po dvanáctém týdnu. Očkování nově doporučují i ženám, které otěhotnět plánují.

Podle odborné společnosti dostupná data ukazují, že vakcína je v těhotenství účinná a vytváří imunitu, zároveň nejsou známá žádná rizika pro ženu či plod. Uvádí také, že vakcíny nemají negativní vliv na plodnost žen ani mužů, což je jedna z dezinformací, která se o očkování proti covidu-19 šíří.

Vakcínu doporučují i kojícím. „Protilátky vytvořené po vakcinaci se dostávají do mateřského mléka, což může být prospěšné pro kojené dítě,“ píše se v materiálu. U dítěte není po očkování matky nijak nutné upravovat očkovací schéma běžných dětských vakcín.

Do jara letošního roku lékaři očkování těhotných a kojících žen nedoporučovali zejména proto, že neexistoval dostatek dat, nebyly zapojené do klinických studií. V některých zemích, například Německu, dostávaly těhotné přednost v očkování před svými vrstevnicemi jako ženy s vyšším rizikem vážného průběhu.

  Fiala odmítl Zemanovu kritiku, nevymění žádného kandidáta na ministra

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com