Ze Zbraslavi dnes odstartuje slavný závod historických vozidel

portalridice.cz/

Na náměstí v pražské Zbraslavi dnes odstartuje jeden z nejstarších motoristických podniků v zemi. Již po čtyřiapadesáté v novodobé historii se tam koná závod historických vozidel Zbraslav-Jíloviště o pohár Elišky Junkové. Na startu jízdy do vrchu se podle organizátorů objeví okolo 150 posádek, mezi nimi i unikáty, například vzácný motocykl české značky Orion nebo automobil Start málo známého českého výrobce motorových vozidel.

První závod Zbraslav-Jíloviště se konal v roce 1908. V roce 1938 byl přerušený kvůli světové krizi a následné válce. O třicet let později jej obnovil Veteran Car Club Praha. O té doby se jezdí nepřetržitě a stal se jedním z nejznámějších podniků historických vozidel v Evropě. Vítěz obdrží putovní pohár věnovaný před lety slavnou závodnicí Eliškou Junkovou.

Akce začne v 10:00 výstavou aut na zbraslavském náměstí, závod veteránů odstartuje ve 13:00 a skončí na vrchu Na Baních nad Zbraslaví. V předválečných letech se závod jezdil až na Jíloviště, v současné době to není již možné, protože trasu protíná dálnice. Historické vozy se však po skončení závodu hromadně přesunou právě do Jíloviště, kde si je může prohlédnout veřejnost. V neděli bude program pokračovat vyjížďkovou etapou z Jíloviště přes Dobřichovice, Lety a Mořinu do Tuchoměřic.

Autor: ČTK

  Žaloba Hradu je zastrašovací a zastírací manévr, tvrdí Stehlíková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com