Česko chce podpořit Ukrajinu, ministerstvo obrany plánuje do Kyjeva poslat dělostřelecké granáty

irozhlas.cz

Ministerstvo obrany chce podpořit Ukrajinu dodávkou dělostřeleckých granátů. Informaci Televize Seznam Radiožurnálu potvrdila mluvčí resortu Jana Zechmeisterová. Česko tak reaguje na situaci na ukrajinsko-ruské hranici a ruské vojenské manévry. Podle mluvčí ministryně obrany Jana Černochová z ODS po dohodě s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou návrh na poskytnutí pomoci předloží příští středu vládě.

„Je to munice, která je připravená pro tento druh pomoci, pokud ho schválí vláda. Ukrajina je pro Českou republiku historickým partnerem, se kterým rozvíjíme obrannou spolupráci a podporujeme jeho cestu k demokracii. Je tedy naprosto přirozené, že resort obrany zvažoval nějakou formu pomoci,“ sdělila Zechmeisterová k informacím Televize Seznam.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou – a nově též v Bělorusku – desetitisíce vojáků.

Kyjev a některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit.

Z Washingtonu v posledních dnech zaznělo, že Moskva by mohla útok zahájit kdykoliv. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, zvěsti popírá.

Na možnou ruskou invazi už reagují západní státy. Kanada podle médií vysílá na Ukrajinu malý kontingent speciálních jednotek.

Velká Británie pro změnu v pondělí oznámila, že zemi na obranu poskytne protitankové zbraně. Spojené státy podpořily Ukrajinu vojenskou pomocí v podobě 450 milionů dolarů již koncem minulého roku. Tuto pomoc v současnosti navýšily o dalších 200 milionů.

Americký prezident Joe Biden na své středeční tiskové konferenci v Bílém domě rovněž uvedl, že pokud by Rusko skutečně zahájilo invazi na Ukrajinu, bude to pro něj katastrofa, jelikož to vyvolá masivní reakci v podobě ekonomických sankcí.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Biden a Trump ovládli superúterý, nominace do voleb mají téměř jisté

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com