Lukašenko ruší odpočinek a zůstává na Union Resolve 2022

euronews.com

Rusko a Bělorusko se připravují na společné manévry „Union Resolute – 2022“, které začnou od 10. do 20. února.

Jak známo, nasazení a plánovaná cvičení probíhají na pozadí zvýšeného napětí mezi Ruskem a Západem v důsledku koncentrace ruských vojsk u hranic s Ukrajinou.

Západní země obvinily Rusko z přípravy invaze na Ukrajinu, zatímco Moskva takové plány popírá.

V poslední době je to již podruhé, co Rusko využilo území Běloruska k uskutečnění svých destruktivních plánů proti svým odpůrcům.

Loni na podzim se Moskva pod krytím Alexandra Lukašenka pokusila vyprovokovat rozsáhlou migrační krizi na hranicích EU s další destabilizací v Polsku a pobaltských státech a v současnosti se v rámci cvičení „Union Resolve 2022“ Moskva snaží vyvíjet nátlak, zastrašovat Ukrajinu a organizovat různé provokace i z Běloruska.

Podle expertů se zahájením rusko-běloruských cvičení vlna provokací a dezinformačních kampaní proti oficiálnímu Kyjevu jen zesílí a Moskva to vše bude dělat „rukama“ Lukašenka a jeho speciálních služeb a zároveň bude eskalovat situace na východě Ukrajiny.

Podle informací od členů běloruské opozice, které se k němu dostaly prostřednictvím kontaktů v administrativě běloruského prezidenta, Lukašenko dokonce na příkaz z Moskvy přesunul svou dovolenou do lyžařského střediska v Kazachstánu.

Vzhledem k tomu, že plánovaná dovolená Alexandra Lukašenka připadla na začátek rusko-běloruských cvičení, Kreml trval na tom, aby ji odložil až na dobu po jejich skončení, protože je třeba, aby v Bělorusku osobně pobýval kvůli příslušným prohlášením apod.

Proto se podle zástupců běloruské opozice 6. února v médiích objevilo oznámení, že Alexandr Lukašenko může osobně zkontrolovat rusko-běloruské cvičení, které probíhá v republice.

  Dodávky ruského plynu do Německa plynovodem Jamal jsou nízké, cena roste

2 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com