Rusko oznámilo zničení výcvikového střediska a skladu paliva na Ukrajině

Ruské síly tvrdí, že raketami zničily ukrajinskou základnu pro výcvik zahraničních žoldnéřů. Kyjev bez upřesnění informoval o vojenské zásahu jednotky u Dnipru. Rusko zároveň oznámilo, že jeho armáda u Kyjeva řízenými střelami zničila největší sklad s palivem ukrajinských sil.

Ruská armáda tvrdí, že na Ukrajině zničila středisko pro výcvik žoldnéřů

Ruské ministerstvo obrany dnes podle agentury TASS oznámilo, že na neupřesněném místě Ukrajiny dvě rakety zničily základnu pro výcvik zahraničních žoldnéřů. Ukrajinská strana informovala, že u města Dnipru ruské rakety zasáhly vojenskou jednotku a v troskách se pátrá po obětech. Zda se jedná o stejnou událost zatím není jasné.

Podle agentury TASS ministerstvo obrany oznámilo, že dvě střely, balistická a s plochou dráhou letu, systému Iskander zasáhly budovu, v níž se nacházela „zahraniční legie a výcviková základna“. „Budova dlouhá 60 metrů byla téměř úplně zničena a nepřítel byl rozdrcen,“ uvádí se ve zprávě.

Gubernátor Dnipropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko na druhé straně informoval, že dvě ruské rakety dnes zasáhly ukrajinskou vojenskou jednotku u města Dnipru. Z jeho sdělení zveřejněného na sociálních sítích není jednoznačně zřejmé, zda jde o stejnou událost, případně zda cílem úderu bylo skutečně výcvikové středisko pro zahraniční dobrovolníky.

Nicméně je pravděpodobné, že útok si mohl vyžádat oběti na životech. Podle gubernátora záchranáři v troskách pátrají po možných přeživších.

Rusové zničili největší sklad paliva ukrajinských sil, tvrdí Moskva

Ruské síly při úderu „vysoce přesnými“ řízenými střelami odpálenými z moře zničily u Kyjeva největší sklad s palivem ukrajinských sil, prohlásil dnes podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany. Dohromady ruské síly na Ukrajině za uplynulou noc zničily podle ranního hlášení ministerstva 51 vojenských objektů. Kyjev zprávu nekomentoval.

„Večer 24. března byl vysoce přesnými řízeným střelami Kalibr odpalovanými z moře proveden úder na palivovou základnu v obci Kalynivka u Kyjeva,“ sdělil mluvčí ruského ministra Igor Konašenkov. „Zničena byla největší ze zbylých palivových základen ukrajinských ozbrojených sil, která sloužila k zásobování pohonnými hmotami vojenských jednotek v centrální části země,“ uvedl.

  Italský ostrov zasáhlo tornádo a zabilo dva lidi, auta létala vzduchem

Ruské systémy protiletadlové obrany zničily čtyři ukrajinské vrtulníky, upřesnil také Konašenkov. Od začátku „speciální vojenské operace“, což je oficiální ruské označení pro invazi na Ukrajinu, zlikvidovaly podle něj ruské síly 261 dronů, 204 systémů protiletecké obrany, 1587 tanků a obrněných vozů, 163 raketometů, 636 děl a minometů a 1397 kusů zvláštní vojenské techniky. Údaje není možné nezávisle ověřit. Moskva opakovaně popřela obvinění, že ruské síly na Ukrajině útočí také na civilní cíle.

Londýn a Washington potvrdily ukrajinský útok na výsadkovou loď

Ukrajina podle všeho úspěšně zaútočila na ruské lodě kotvící v přístavu Berďansk v Azovském moři, uvedly Spojené státy a Británie. Není ale jasné, jaké zbraně při tom použila, uvedl podle stanice CNN činitel amerického ministerstva obrany.

„Ukrajinské síly zaútočily na velmi hodnotné cíle v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny, včetně výsadkové lodě a muničních skladů v Berďansku,“ napsalo na twitteru britské ministerstvo obrany.

Agentura Unian s odvoláním na aktualizované informace ukrajinského generálního štábu napsala, že zničeným plavidlem nebyl Orsk, jak ve čtvrtek oznámil Kyjev. Zasažena byla výsadková loď Saratov, další dvě byly poškozeny.

Ruské invazní jednotky ovládly Berďansk 27. února, tedy v prvních dnech ruského vpádu do sousední země. Moskva zatím informaci o zničení lodi nekomentovala.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com