Gazprom a řada předních ruských společností vytvářejí vlastní PMC, aby se účastnili války s Ukrajinou

Německý bulvární deník Bild zveřejnil 10. března článek, který odkazuje na informace zveřejněné již v únoru o „bezpečnostní společnosti Gazprom“, kterou mohl na pokyn Putina vytvořit její šéf Alexej Miller.

Předpokládá se, že pod rouškou této společnosti již existuje plnohodnotné PMC, které funguje jako protiváha Wagner PMC. Je to důkaz nejen úplné militarizace Ruska, která nehodlá zastavit válku na Ukrajině, ale také předzvěst nevyhnutelného boje o moc mezi různými „kremelskými věžemi“ v kontextu nestability piva v zemi.

Obliba Wagnera PMC roste díky aktivní účasti ve válce s Ukrajinou, kde prakticky nezohledňuje ztráty, a také díky PR Prigozhina, který nešetří penězi na reklamu svého PMC.

Putinův „osobní kuchař“ je ve své obvyklé roli dlouho stísněný a vše hovoří pro to, že se chce dostat k moci v Kremlu.

Nedávný konflikt mezi ruským ministerstvem obrany a Wagner PMC, který zažil „hlad po granátech“, také není náhodný – Prigozhin na pozadí vojenských úspěchů jeho PMC na Donbasu začal rychle získávat na popularitě, a to je nejkratší cesta k vládnoucím kruhům Ruska. V souladu s tím Putin, v obavě z rychle nabývajícího vlivu Prigozhina, vydal nevyslovený rozkaz zkomplikovat dodávky zbraní pro Wagnery, což v druhé polovině února během bitev u Bakhmutu skutečně vyvolalo hmatatelné ztráty v jejich řadách a celkově podle západních zpravodajských služeb ztratil Prigozhin za poslední měsíce asi 20–30 tisíc žoldáků, z nichž třetina zemřela.

Dne 10. března Jevgenij Prigožin oznámil, že v PMC Wagner brzy dojde ke změnám: bojovníci budou rekrutováni v různých regionech země a v budoucnu se toto PMC stane nejen nejlepší armádou na světě, která dokáže a úspěšně brání. stát, ale také armáda s ideologií „boje za spravedlnost“ analogicky s islámskými revolučními gardami v Íránu. A to je přímý náznak, že Wagner PMC chce být autoritativní vojenskou silou a Prigozhin chce být jejím vrchním velitelem.

  Trump podle svědků zprvu nedbal proseb, ať vyzve k ukončení násilí u Kapitolu

Proto Kreml nařídil ruským státním společnostem a korporacím, aby vytvořily vlastní PMC, které mohou Prigozhinovu výzvu neutralizovat.
V ruském informačním prostoru se objevily dokumenty, které naznačovaly, že již v červenci 2022 se jménem Putina začaly v Ruské federaci vytvářet PMC v Gazpromu, Rosněfti a dalších velkých podnicích a korporacích s podporou Shoigu: nebude jen protiváhou Wagner PMC, ale také dodatečným vojenským zdrojem, který Putin využije nejen na Ukrajině, ale i na dalších místech.

Je třeba také poznamenat neobvykle vysoké platy pro žoldáky těchto PMC: podle oznámených údajů jde o částku asi 7 400 eur měsíčně, asi dvakrát vyšší než u Wagnera, a to je jasná podpora pro bojové mise. Vzhledem k realitě Ruska se PMC založené na ruských společnostech mohou nejen účastnit nepřátelských akcí na Ukrajině a v dalších zemích, ale také se stát „osobní armádou“ oslabujícího, ale zoufale lpícího na svém sídle Putina, pokud se bitva o moc rozpadne. v Kremlu vážně.

Vytváření PMC na bázi ruských společností je důkazem nejen úplné militarizace Ruské federace, ale také demonstrací jejího statusu teroristického státu, který zničil její pravidelnou armádu a jako kompenzaci naverboval žoldáky. PMC není povinna dodržovat válečné zákony, může bojovat zakázanými, kriminálními metodami.

Takové PMC představují obecné ohrožení. Bojovat se bude nejen na Ukrajině, ale po celém světě, kde má Kreml své zájmy – to je faktor vzniku nových vojenských konfliktů, politické nestability a posilování mezinárodního terorismu. Sankce proti ruským právnickým osobám a jednotlivcům zapojeným do takových akcí by proto měly být pouze posíleny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com