Írán a Saúdská Arábie se dohodly na obnově diplomatických vztahů

Írán a Saúdská Arábie se dohodly na obnovení diplomatických vztahů, které přerušily v roce 2016. Oznámení Teheránu posléze potvrdil i Rijád s tím, že dohoda byla uzavřena v Pekingu. Zlepšení vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem by podle televize Al-Džazíra mohlo mít pozitivní vliv na bezpečnost v regionu, zejména v Jemenu, kde tyto země podporují soupeřící strany konfliktu.

„Výsledkem rozhovorů mezi Íránem a Saúdskou Arábií je dohoda o obnovení diplomatických vztahů a znovuotevření ambasád … do dvou měsíců,“ uvedla dnes íránská státní agentura IRNA. „Ministři zahraničí obou zemí se setkají, aby připravili výměnu velvyslanců,“ dodala íránská agentura. Saúdskoarabská agentura SPA posléze dohodu potvrdila a uvedla, že země se dohodly na vzájemném respektování státní suverenity a nezasahování do vnitřních záležitostí a také na aktivaci dohody o bezpečnostní spolupráci z roku 2001.

Dohodu obou zemí označil vysoký čínský diplomat Wang I za „vítězství dialogu a míru“. Přivítal ji i Bílý dům, jehož mluvčí ale poznamenal, že se teprve uvidí, zda „Írán bude dodržovat své závazky“. „Je to pozitivní vývoj,“ komentoval obnovení vztahů šéf libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh. Naději na snížení napětí v regionu v něm vidí i Egypt, jak sdělilo tamní ministerstvo zahraničí.

Opačně hodnotí dohodu Izrael, pro který je Írán nepřátelskou mocností a který se už delší dobu snaží normalizovat vztahy se Saúdskou Arábií. „Pro Izrael je to závažný a nebezpečný vývoj a pro Írán podstatné politické vítězství,“ uvedl bývalý izraelský premiér Naftali Bennet. Podle šéfa izraelské opozice Jaira Lapida jde pro Izrael o „obrovský neúspěch“.

Dohoda sunnitské Saúdské Arábie a šíitského Íránu by mohla mimo jiné pomoci mírovému řešení konfliktu v Jemenu, kde Rijád od roku 2015 bojuje na straně tamní vlády proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem. V Sýrii Teherán vojensky a politicky pomáhá režimu prezidenta Bašára Asada, zatímco Rijád po vypuknutí syrské občanské války v roce 2011 vyjádřil podporu některým povstaleckým skupinám. Saúdskou Arábii též znepokojuje íránský jaderný a raketový program. Teherán však tvrdí, že neusiluje o jadernou zbraň a že jeho raketový program je čistě obranný.

  Silné zemětřesení v Maroku si vyžádalo více než 1300 mrtvých

Diplomatické vztahy Írán a Saúdská Arábie přerušily v lednu 2016, když íránští demonstranti napadli saúdskoarabské velvyslanectví v Teheránu v reakci na popravu šíitského duchovního v Saúdské Arábii. Teherán a Írán začaly jednat o obnově diplomatických vztahů v roce 2021, podle Al-Džazíry se ale rozhovory v Bagdádu týž rok zadrhly v souvislosti s parlamentními volbami v Iráku.

Dojednání dohody v Pekingu je podle agentury AP velkým diplomatických úspěchem pro Čínu, navíc v době, kdy Spojené státy v zemích Perského zálivu poněkud ztrácejí vliv. Naproti tomu Čína, která je předním dovozcem saúdskoarabské ropy, se ho v těchto zemích snaží rozšířit.

„Vítáme jakékoli úsilí pomoci ukončit válku v Jemenu a snížit napětí na Blízkém východě. Deeskalace a diplomacie společně s odstrašováním jsou klíčovými pilíři politiky (amerického) prezidenta (Joea) Bidena, vytyčenými za jeho loňské návštěvy v regionu,“ řekla agentuře Reuters mluvčí americké Národní bezpečnostní rady.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com