Fiala: Premiéři V4 se v Košicích zmíní i o Orbánově šále s Velkým Maďarskem

Premiéři Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) se na čtvrtečním jednání v Košicích zmíní i o počínání předsedy maďarské vlády Viktora Orbána, jenž se na veřejnosti ukázal s šálou s mapou takzvaného Velkého Maďarska. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Některé výroky či počínání představitelů maďarské vlády podle něj celkové situaci nepomáhají.

Velké Maďarsko zahrnuje území historických Uher s částmi sousedních zemí. Pobouření Orbán vyvolal na Ukrajině, Slovensku, v Rumunsku či Chorvatsku, jako provokaci jeho šálu kritizoval také šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Orbán si šálu vzal na nedělní přátelský zápas fotbalových reprezentací Maďarska a Řecka. Záběry z této akce zveřejnil na svém facebooku.

„To, co zaznívá občas z Maďarska, ať už ve formě výroků, nebo konkrétních činů jednotlivých představitelů maďarské vlády, situaci určitě nepomáhá,“ řekl Fiala. „Šálu pana premiéra Orbána jsem také zaznamenal a nepochybuji o tom, že i toto bude zítra (ve čtvrtek) v rámci našeho jednání nějakým způsobem zmíněno,“ doplnil ministerský předseda.

Ze Slovenska, které V4 aktuálně předsedá, nemá jinou zprávu, než že se jednání i při aktuálních turbulencích kolem symbolu Velkého Maďarska na Orbánově oděvu bude konat.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí se v úterý rozhodlo kvůli Orbánově počínání předvolat si maďarského velvyslance. Na šálu zareagoval v komentáři i slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer, který v této souvislosti použil výrazy „hnus a humus“.

Jednání premiérů V4 se má týkat energetické bezpečnosti, války na Ukrajině či aktuálních výzev včetně migrace. Zasedání v Košicích bude prvním na úrovni předsedů vlád v rámci slovenského předsednictví ve V4, které trvá od začátku letošního července do konce příštího června. Poté vedení skupiny na rok převezme Česko.

  Rusko skromně slaví Putinovy narozeniny, od Lukašenka dostal traktor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com