Papež označil válku na Ukrajině za nesmyslný masakr

Papež František dnes označil ruskou invazi na Ukrajinu za neopodstatněný a nesmyslný masakr. Světové lídry požádal, aby „tuto odpornou válku“ zastavili, informovala agentura Reuters.

„Násilná agrese proti Ukrajině bohužel nepolevuje,“ uvedl papež při svém pravidelném týdenním požehnání poutníkům na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. „Je to nesmyslný masakr, kde se každý den opakují krutosti a zvěrstva,“ dodal.

„Neexistuje pro to žádné ospravedlnění,“ řekl František ve zjevné narážce na Kreml, který svou vojenskou invazi na Ukrajinu obhajuje potřebou sousední zemi demilitarizovat, „denacifikovat“ a zabránit údajné genocidě ruskojazyčného obyvatelstva.

Přestože se podle agentury AP jednalo o jedny z papežových nejsilnějších slov na toto téma, František se zdržel toho, aby Rusko označil za agresora. Papežové obvykle odsuzují války a jejich ničivé dopady na civilisty, aniž by jmenovitě uváděli ty, kteří za nimi stojí.

František také vyzval „všechny aktéry mezinárodního společenství“, aby usilovali o ukončení války. „Tento týden opět padaly rakety a bomby na staré lidi, děti a těhotné matky,“ řekl papež. Dodal, že jeho myšlenky směřují k milionům lidí, kteří prchají. „A cítím velkou bolest za ty, kteří ani nemají šanci utéct,“ uvedl František.

Papež hovořil i o své sobotní návštěvě nemocnice v Římě, kde se léčí děti zraněné na Ukrajině. „Jednomu z nich chyběla ruka a další mělo zranění na hlavě,“ řekl.

František také požádal, aby byli ukrajinští uprchlíci chráněni před možným obchodováním s lidmi. „Mysleme na tyto děti a ženy, které jsou bez práce, odloučené od svých manželů. Budou po nich pátrat supové společnosti. Prosím. Chraňme je,“ řekl.

Polské úřady už zaznamenaly náznaky, že obchodníci s lidmi se zaměřují na běžence z Ukrajiny. Informovaly, že zavedly určité preventivní kroky. Německé hlavní město Berlín varovalo ukrajinské uprchlíky, aby nepřijímali nabídky peněz nebo ubytování na hlavním vlakovém nádraží kvůli obavám, že by mohli být zlákáni k nucené prostituci nebo jiným formám obchodování s lidmi.

  Putin přijal Kimovo pozvání k návštěvě Severní Koreje, uvedl Pchjongjang

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com