Dostaňte nás z Afghánistánu, zaplatíme vám, píší lidem v e-mailu podvodníci

idnes.cz

Tálibán nás zabije, potřebujeme zoufale prchnout z Afghánistánu, žádám vás o pomoc. Tak zní část e-mailu, který se v posledních dnech šíří internetem. Podvodníci pod zástěrkou Afghánců v nebezpečí se tak snaží z lidí vymámit peníze. Policisté radí na podobné e-maily vůbec nereagovat. Lidé by za žádných okolností neměli sdělovat své citlivé údaje.

Tálibán v posledních několika dnech převzal kontrolu nad Afghánistánem a oficiálně vyhlásil vznik Islámského emirátu Afghánistán. Tisíce lidí se proto usilovně snaží ze země dostat. Ne všem se to však daří.

„Dobrý den, jmenuji se Dr. Abdul-Aziz Ahmadi. Jak můžete vidět v televizi a novinách, Tálibán převzal celou vládní strukturu Afghánistánu, a proto jsme nuceni hledat naléhavé prostředky, jak uniknout hrozbě smrti v Afghánistánu,“ stojí v e-mailu, který se šíří sociálními sítěmi.

V něm žádá Afghánec jménem Abdul-Aziz Ahmadi o účet, kam by mohl poslat své peníze, aby byly v bezpečí. Ve skutečnosti se však jedná o podvodníka, který doufá, že mu někdo na jeho vymyšlený příběh skočí.

Podvodník v e-mailu tvrdí, že ho s celou jeho rodinou Talibán zabije, protože během pobytu Američanů v Afghánistánu pro ně pracovali. „Zoufale potřebujeme uprchnout, můj život a rodina jsou ve vážném nebezpečí,“ hraje v e-mailu lidem na city.

Afghánec v nesnázích, za kterým se však ve skutečnosti může skrývat kdokoliv, prosí o poskytnutí bankovního účtu, na který prý následně zašle 25 milionů amerických dolarů. Slibuje, že peníze bude v Česku investovat. Za odměnu nabízí 30 % z celkové výše uvedené částky. Od příjemce chce také pomoci s vytipováním investic a hlavně s převozem jeho rodiny do Česka.

Policie redakci iDNES.cz sdělila, že informace, že by šíření konkrétně tohoto e-mailu zatím v Česku nezaznamenala.

Nereagovat a nic neplatit

Ve většině případů lidé poznají, že se jedná o spam, který má vylákat peníze. Stále se však najdou ti, kteří by na něj mohli naletět. Antivirová společnost Avast radí, aby lidé s takovým e-mailem zacházeli jako se spamovými e-maily, tudíž ho ignorovali. „Nereagujte a neplaťte žádné peníze.“

  Moskva přirovnala českou žádost o kompenzaci za Vrbětice k vyděračství

Falešné e-maily jsou stále velice rozšířené. Obecně jde o podvodný způsob nazývaný phishing, jak prostřednictvím internetu získat citlivé údaje (například hesla nebo čísla kreditních karet). Často se jedná právě o rozesílání e-mailových zpráv, které nabádají adresáta k zadání jeho osobních údajů na falešnou webovou stránku. „Ta bývá téměř totožná s tou oficiální,“ stojí na stránkách policie k tomuto typu podvodu.

Internetoví podvodníci se v lidech často snaží vyvolat důvěru a nabízejí jim velkou sumu peněz. Ve svých textech často upozorňují na to, že jsou v časové tísni nebo že jim jde o život, a proto vyžadují okažitou pomoc.

Například už v roce 2002 se česká policie zabývala podvodnými e-maily, obecně nazývanými nigerijské dopisy. Za několik let se na veřejnost dostalo nepřeberné množství variant této pošty, která láká důvěřivé lidi na snadné zisky. Lidem do ČR psal syn Saddáma Husajna Udaj či velvyslanec Nigérie. I když policisté spolupracují s útvary v zahraničí, obecně je šance na dopadení pachatelů v takovém případě mizivá.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com