„Hrůzostrašná střelba.“ Evropští politici vyjadřují podporu Německu po střelbě v Hanau

Slovy o šoku a hrůzostrašné tragédii reagují nejvyšší představitelé Evropské unie na útok v německém městě Hanau, kde střelec s xenofobními sklony ve středu večer zabil nejméně devět lidí. Soustrast blízkým obětí vyjádřili šéfové Evropské rady, Komise i parlamentu. Francouzský prezident Emmanuel Macron zmínil společný boj za „naše hodnoty a ochranu našich demokracií“.

„Dnes truchlíme s vámi,“ vzkázala na Twitteru německá předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Tragédií v Hanau je „hluboce šokovaná“. „Myslím na rodiny a přátele obětí, kterým bych chtěla vyjádřit nejhlubší soustrast,“ uvedla.

Podobná slova volil šéf unijních summitů Charles Michel, podle kterého „nesmyslná ztráta životů představuje tragédii, ať se stane kdekoli“. „Hrůzostrašná střelba v německém městě Hanau mě šokovala a uvrhla do hlubokého smutku. Naše myšlenky směřují k obětem a jejich milovaným. Jakákoli forma nenávisti a násilí nás sjednocuje,“ napsal zase předseda europarlamentu David Sassoli.

Zeman: Se znepokojením sleduji trend rostoucího násilí a nenávisti

Český prezident Miloš Zeman poslal kondolenční dopis svému německému protějšku Franku-Walteru Steinmeierovi.

„S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o střelbě ve městě Hanau, která si vyžádala oběti na životech a několik zraněných. Se znepokojením sleduji trend rostoucího násilí a nenávisti, jenž je dnes bohužel patrný po celé Evropě. I když útokům, jako byl ten v Hanau, nebudeme nikdy schopni zcela zabránit, pozitivně vnímám rostoucí nasazení německých bezpečnostních složek, kterým se dlouhodobě daří odkrývat plánované akty násilí a teroru,“ napsal Zeman.

Lítost vyslovil i tuzemský premiér Andrej Babiš (ANO). „Jsem hluboce otřesený, jako každý, kdo četl zprávu o střeleckém útoku ve městě Hanau, při kterém přišlo o život nejméně devět lidí a mnoho dalších utrpělo zranění. Lituju každého lidského života ztraceného v důsledku tohoto nepochopitelného násilí,“ napsal na Twitteru. Soustrast Německu vyjádřil rovněž český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Otřesná tragédie v Hanau, pro kterou neexistuje ospravedlnění,“ uvedl.

  Arménský prezident odmítl potvrdit odvolání šéfa armády

Prezident Macron na Twitteru napsal, že se ho zmocňuje „ohromný smutek“ a že Německo má po „tragickém útoku“ jeho plnou podporu. „Stojím po boku (německé) kancléřky Angely Merkelové v boji za naše hodnoty a ochranu našich demokracií,“ stojí v jeho příspěvku.

Střelec v Hanau ve středu večer ve dvou barech s nabídkou vodních dýmek zabil devět lidí a další osoby zranil. Po několika hodinách ho policie našla v jeho bytě mrtvého spolu s jeho mrtvou matkou, která byla rovněž zastřelena. Podle německé policie měl útočník xenofobní sklony. Policisté událost vyšetřují s podezřením na terorismus.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3051056-hruzostrasna-strelba-evropsti-politici-vyjadruji-podporu-nemecku-po-strelbe-v-hanau

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com