Ukrajina po ruském vzdušném úderu hlásí poškození energetiky

Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platformě Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 střel a dronů, kterými Rusko zaútočilo. V Polsku vzlétla kvůli ruskému útoku na sousední Ukrajinu preventivně polská i spojenecká vojenská letadla.

Exploze se v noci na dnešek ozvaly v ukrajinském městě Dnipro a v Chmelnycké a Ivano-Frankivské oblasti, napsal ráno server Ukrajinska pravda, podle něhož invazní armáda podnikla vzdušný úder z více směrů. Podle BBC Rusové útočili pomocí dronů a balistických střel, případně pomocí střel s plochou dráhou letu.

Ruská invazní armáda podle Oleščuka vyslala v noci na dnešek na Ukrajinu 60 útočných dronů Šáhed a 39 střel různých typů, kterými zaútočila na zařízení v sektoru paliv a energetiky. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 58 dronů, 17 střel s plochou dráhou letu Ch-101/Ch-555, pět řízených střel Ch-59 a čtyři střely Iskander, napsal velitel ukrajinského letectva.

Ukrajinské energetické společnosti Ukrenerho i DTEK hlásí poškození energetických zařízení. „Byly poškozeny tepelné a vodní elektrárny ve středních a západních oblastech (země),“ uvedla firma Ukrenerho na platformě Telegram. DTEK na stejné sociální síti píše, že Rusové zaútočili na tři jeho tepelné elektrárny. Firma eviduje vážné poškození zařízení a jednoho zraněného zaměstnance.

Počty dalších zraněných nebo případných obětí zatím nejsou zcela jasné. Podle BBC je hlášeno několik zraněných z Dněpropetrovské oblasti.

Rusko se zatím k posledním informacím z Ukrajiny nevyjádřilo.

Operační velitelství polské armády mezitím informovalo, že vzlétla jeho i spojenecká letadla. „Polská a spojenecká letadla operují v polském vzdušném prostoru, což může mít za následek zvýšenou hladinu hluku, zejména v jihovýchodní části země,“ sdělilo velitelství na síti X. Jako důvod uvedlo ruský vzdušný úder na Ukrajinu.

  Ruští propagandisté ​​z Russia Today doprovázejí migranty k hranici s Polskem (video)

Rusko při nedávném útoku na západní Ukrajinu podle polské armády narušilo polský vzdušných prostor svou střelou s plochou dráhou letu, která po 39 vteřinách polský vzdušný prostor opustila. Polská média při některých ruských vzdušných úderech na Ukrajinu informují o preventivní aktivaci polského letectva.

Ruské úřady hlásí, že obrana zneškodnila 15 cílů nad Belgorodskou oblastí

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek zneškodnila 15 vzdušných cílů nad Belgorodskou oblastí sousedící s Ukrajinou. Informoval o tom gubernátor tohoto ruského regionu Vjačeslav Gladkov. Nikomu se podle něj nic nestalo.

Jaké vzdušné cíle protiletecká obrana sestřelila, Gladkov neupřesnil. V Belgorodě byly poškozeny okenní tabule v 17 panelových domech a na několika dalších budovách. Poničeno je také 12 aut. Podobné škody jsou hlášeny také ze dvou dalších vesnic v Belgorodské oblasti.

Ruskojazyčný servis BBC připomíná, že Ukrajina v posledních měsících pravidelně útočí na Belgorodskou oblast drony nebo pomocí raketometů. V poslední době si tyto údery vyžádaly rovněž oběti na životech.

Rusko přes dva roky vede proti Ukrajině rozsáhlou invazi, při které prakticky denně drony a raketami útočí na sousední zemi a způsobuje strádání desítek milionů lidí. V noci na dnešek ruská armáda podnikla další vzdušný úder, při kterém zasáhla energetickou infrastrukturu v různých částech Ukrajiny.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com