Po dobytí Zimního paláce lid rázně skoncoval s carským alkoholem. Revoluce měla žízeň

Jednou z hlavních epizod bolševického převratu v roce 1917 byl útok na prakticky nestřežený Zimní palác. Ten začal 25. října 1917 slavným výstřelem z křižníku Aurora. Ačkoliv byl nakonec dobyt, čelil ještě dalším nájezdům. Podnikali je milovníci alkoholu, kteří se dozvěděli o zásobách v palácových sklepích.

Útok na Zimní palác trval pouhé čtyři hodiny. Proti revolučně naladěným námořníkům stálo pouze 137 bojovnic Ženského praporu, tři roty junkerů a 40 kavaleristů, kteří se léčili v nemocnici v jednom z křídel paláce. Zimní palác nakonec padl, ale ještě nějakou dobu nájezdy pokračovaly. Tentokrát šlo o jedince, kteří si chtěli užít zdarma alkohol.

„Po oficiálním šturmu se celé město dozvědělo, co je uloženo ve sklepeních Zimního paláce. Ukázalo se, že jsou plné sudů a lahví alkoholu, který stál obrovské peníze. Kromě zásob ruských imperátorů se v paláci nacházely také vzácné exempláře – sběratelská vína, koňaky a vodky,“ píše web Russkaja Semjorka.

Alkohol byl hlavním cílem rabování, protože námořníky zajímal víc než umělecká díla. V Petrohradu začaly působit gangy pijáků, které téměř každou noc vtrhávaly do Zimního paláce.

„Rezidenci v té době spolu s jednotkou vojáků střežil jistý feldvébl Krivoručenko. Protože nevěděl, jak se lupičům, kteří si počínali den ode dne drzeji, postavit, nařídil zahájit palbu na všechny, kteří si chtěli přijít okoštovat. Ale ani takové radikální opatření nemohlo odradit mnoho lidí na okraji společnosti,“ popisuje situaci dále článek.

Brzy bylo nutné přistoupit k bezprecedentním opatřením a bylo jasné, že jediným způsobem, jak se zbavit pozornosti rabujících, je zničit zásoby. Víno a další alkoholické nápoje se tedy prostě vylily do řeky Něvy. Luxusní alkohol byl ale ušetřen, protože jeho hodnota mohla být několik milionů rublů ve zlatě. Lahve byly shromážděny na jednom místě a střeženy. Opatření nakonec nebylo zcela úspěšné, protože zásoby začali konzumovat přesně ti vojáci, kteří je měli střežit. Sklep se postupně vyprazdňoval.

  Zelenskyj navrhl výrazně přísnější strop na ruskou ropu než státy G7

Nakonec pomohlo jen to, že námořníci z Baltské flotily dostali rozkaz zastřelit na místě každého, kdo bude přistižen v blízkosti Zimního paláce opilý.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com