Sněmovna se sejde 16. listopadu, aby z popudu ANO jednala o energiích

Sněmovna se sejde ve čtvrtek 16. listopadu na mimořádné schůzi, aby jednala o cenách energií v příštím roce. Schůzi svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na žádost opozičního hnutí ANO. ČTK to sdělil mluvčí předsedkyně Martin Churavý. Hnutí ANO má obavy z toho, že vysoké ceny energií poškodí průmysl, a tím celou ekonomiku. Vadí mu také to, že vláda převedla placení poplatku za obnovitelné zdroje energií z rozpočtu na spotřebitele. Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) v neděli v televizi Prima CNN uvedl, že vláda chce jednat zhruba se stovkou firem, které využívají velmi vysoké napětí.

„Požádali jsme o svolání mimořádné schůze vzhledem k nejistotám, které vyvolaly rozpočtové škrty v energetické politice státu,“ sdělila ČTK předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. „Ceny energií hrají významnou roli ve vývoji inflace a HDP a informace, které v posledních týdnech dostáváme zejména od energeticky náročných odvětví průmyslu, jsou mimořádně alarmující,“ dodala.

„Jestliže ERÚ sdělí, že bude zvyšovat regulovanou složku energií o 71 procent, tak to je zásadní informace,“ sdělil ČTK stínový premiér ANO a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček. Vláda má podle něj ukázat analýzu a pracovat s daty. „Férově říct, komu hrozí zvýšení celkových cen o procenta, komu o desítky procent. Máme jedny z nejvyšších cen v EU a nemůžete se tvářit, že jakékoliv navýšení je banalita,“ uvedl. Musí se podle něj také vyjasnit spor mezi ministerstvy průmyslu a životního prostředí ohledně využití peněz z emisních povolenek.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) v pondělí po schůzce s předsedou Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislavem Trávníčkem uvedl, že úřad musí udělat maximum pro snížení regulované složky ceny elektřiny pro příští rok. Šéf ERÚ ho ubezpečil, že se většiny zákazníků růst ceny nedotkne vůbec nebo jen minimálně, dodal Síkela. Trávníček v úterý Českému rozhlasu Radiožurnál řekl, že návrh na růst regulované složky energií pro příští rok se zřejmě výrazněji nezmění, možné jsou nejvýš jen drobné změny.

  Schillerová jako expert na předpověď tornád. Ministryně namíchla meteorology

Hnutí ANO vyčítá vládě, že ke snížení cen elektřiny a na poplatek za obnovitelné zdroje nevyužívá peníze z prodeje emisních povolenek. Ministerstvo financí na síti X uvedlo, že peníze z povolenek se k takovému účelu využít nedají. Podle nařízení Evropské komise je lze použít pouze na investiční výdaje spojené s dekarbonizací, upozornilo ministerstvo.

Cena energií se skládá z obchodní složky, kterou určují dodavatelé, a regulované části, kterou spravuje stát. ERÚ pro příští rok navrhl výrazné zvýšení regulované složky. Pro domácnosti by měla vzrůst meziročně o 71 procent. Ještě výrazněji stoupne pro velké odběratele, na hladině vysokého napětí meziročně o 113 procent a na hladině velmi vysokého napětí o 206 procent. Definitivní podobu regulované složky cen energií představí ERÚ koncem listopadu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com