Prymula: Nedostatek lůžek s ventilátory může být za několik týdnů

Kdyby přibývalo nových případů několik týdnů stejně jako nyní, bude problém s nedostatkem lůžek s ventilátory. Poslancům zdravotnického výboru pro zdravotnictví to ve středu na neveřejném jednání řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Vyplývá to z dnes zveřejněného záznamu. Podle ministra je třeba přestat rozlišovat mezi lůžky pro pacienty s covidem a bez něj.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), která v pondělí zveřejnil server Hlídač státu, je k dispozici celkem 22.872 lůžek s možností dodávat pacientovi kyslík. Pro pacienty s covidem je vyhrazeno 979 z nich. Podle Prymuly se jejich naplněnost blíží limitu, ale zatím je kapacita dostatečná.

„Horší jsou kapacity lůžek s ventilátory. Pokud by trend pokračoval tak, jak je nastartován, ještě několik týdnů, tak se dostaneme do problémů,“ uvedl. Rozdělení na lůžka covidová a necovidová podle něj bude zrušeno a přijímají se kroky, aby kapacita stačila. Například se odloží některé neakutní plánované zákroky.

„V Praze už je třeba začít kapacity plánovat,“ řekl k tomu ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. V pátek podle něj krajští koordinátoři dispečinku intenzivní péče, díky němuž je možné kapacity sledovat, budou mít k dispozici kalkulace pro jednotlivé regiony, které budou vycházet z nově přepočítaného reprodukčního čísla. „Zatím to vypadá, že se vývoj daří – snad i novými opatřeními – brzdit. Rozhodnou další dva dny,“ řekl ve středu.

Optimistická predikce podle něj počítala s 30.000 nově pozitivně testovanými za září, pesimistická se 70.000. Optimistická hranice byla už překonaná, do 23. září přibylo 30.845 nakažených. Zásadní je podle Duška snížit podíl nakažených v celkovém počtu testů. Ten v sedmidenním průměru roste už od začátku srpna, kdy byl kolem tří procent. Poslední zveřejněný 19. září byl 10,81 procenta.

  Česko bude dodávat Ukrajině zbraně za finanční podpory Dánska a Nizozemska

Podle Duška trvá zhruba deset dní od zjištění diagnózy po případnou hospitalizaci, do vážného stavu se pak pacient dostane za dalších zhruba pět až deset dní. Léčbu v nemocnici potřebují asi čtyři procenta pozitivně testovaných a z nich čtvrtina má těžký průběh vyžadující podporu dýchání.

Zajištění dostatečných kapacit v nemocnicích „za jakéhokoliv vývoje epidemie“ dostal Prymula za úkol při svém nástupu do funkce od premiéra Andreje Babiše (ANO). Nemocnice v Praze v anketě ČTK v úterý uvedly, že jsou připraveny kapacity zvýšit. Zatím to ale podle nich není potřeba.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com